zondag 12 augustus 2012

Hiking: 1ste foto's staan online

Klik hier -> Hiking 2012

Oland - Einde

Na een rustige busreis van bijna 21uur zijn de Ölanders deze ochtend om 7u20 goed aangekomen te Mechelen. De telefoonketting werd ergens onderbroken zodat 2 kerels iets langer hebben moeten wachten voor dat ze mama en/of papa terug zagen.
Het uitladen van de bagage en het uitdelen van de aangekochte zalm verliepen vlotjes.

Natuurbeleven wenst alle deelnemers en begeleiders te bedanken voor het leuke kamp.

vrijdag 10 augustus 2012

Oland - dag 6

Vanmorgen kon iedereen een uurtje langer slapen en werd ons ontbijtwinkeltje pas om 9.00u geopend. Opnieuw wordt er een luxe ontbijtbuffet aangeboden. Om 10.00u vertrekken we naar het centrum van het eiland om de drie laatste bezienswaardigheden te bezoeken. We starten in "Borgs By", de regio met verschillende Vikingenburchten en we bezoeken er Graborg dat tussen 500 AD en 1000 AD diende als handels- en administratief centrum. Omdat de burcht in de ruime omgeving veel aanzien had, kwam rond 1200 AD de Deense handelsgemeenschap van de heilige Knut er zich vestigen om er handel te drijven. De enige overblijfselen van hun aanwezigheid is de ruïne van een kapel. Vervolgens rijden we naar de Karlevisteen, die bijzonder is omdat de runetekst geschreven is op een Granieten "zwerfsteen" in vergelijking met de meeste andere, die geschreven zijn op kalksteen. Een Skald (dichter) vertelt in 2 strofen over de heldhaftige Deense krijger Sibbe De Goede. Elk jaar nemen we hier de groepsfoto's. We lunchen aan het strand in Talluden met een geweldig zicht op de brug die het vasteland met Oland verbindt. Nadien stoppen wij bij het toeristisch bureau waar we heel de week overlopen aan de maquette. Hier test ik de kids of ze goed hebben opgelet :-). Alle bezienswaardigheden hebben ze achter de kiezen en nu gunnen wij hen nog een uurtje vrije tijd in het zonnige Borgholm. Hier neem ik de tijd om 10 l rodfarg te kopen, speciale rode verf voor buitenschrijnwerk. Eind deze zomer zal mijn tuingarage eruit zien als de typische Scandinavische houten huizen. Nu is iedereen aan het smullen van het gegrilde vlees en de vis. Straks organiseren we nog een swingpaleis gevolgd door een "farewell-party". Ik verklap niet tot hoe laat die zal duren. Ondertussen zijn de hikers hier om 15.00u aangekomen. Ze wilden ons verrassen, maar eigenlijk willen ze de fuif niet missen. Ons avontuur zit er bijna op.

donderdag 9 augustus 2012

Oland - dag 5

Vanmorgen zetten we koers naar het vasteland; we bezoeken er een andere glasfabriek dan andere jaren omdat er veel deelnemers al voor de 2de of de 3de keer meegaan. Dit jaar is het Pukeberg geworden en we worden aangenaam verrast: de meesterglasblazer is aanwezig en hij maakt voor ons een olifant en een paard. Ook mogen er 4 leerlingen zlef een keertje glasblazen. We zouden daarna lunchen in Kosta om van daaruit naar het elandenpark te rijden maar ik vergis mij en we eindigen in Boda. Daar moeten we inkom betalen; zowel in Pukeberg als in Kosta is de toegang gratis; en dus houden we het hier enkel onze lunchbreak. Het is ondertussen al 13.00u geworden en moeten we verder rijden naar het elandenpark Gronasen. We kunnen er een zevental elanden spotten en er zelfs eentje aaien door hem wat groene blaadjes te geven. De tijd vliegt snel als je je amuseert en het is al 14.30u als we koers zetten richting Kalmar. Hier krijgen de leerlingen vrije tijd tot 18.00u om te shoppen of om te chillen. Er is ook een muziekfestival bezig en er is ook een kermis. Iedereen amuseert zich. Voor het avondmaal trekken we naar Ikea, waar ze zo'n grote groep niet meer verwachten. Ze doen er hun uiterste best voor ons. We vertellen hen ook al dat we zaterdagmiddag nog een keertje terugkomen zodat ze beter voorbereid zijn. Nu trakteren we hen nog op pannenkoeken en wordt er nog een estafette gespeeld. Het wordt erger en erger ... gisteren vergat ik het geheugenkaartje en vandaag vergeet ik zelfs mijn fototoestel mee te nemen. Gelukkig heb ik mijn laptop mee en tijdens de busritten kopieer ik de foto's van de kinderen; zowel die van gisteren als die van vandaag. Aangezien de datum op de verschillende fototoestellen niet gelijk staat, staan de foto's van de laatste 2 dagen door en elkaar. Ik heb er ook nog een aantal mooie van maandag bijgezet.

Hiking. - dag 5

Om 9u wordt de aftrap gegeven van een fantastische dag. Iedereen is in form en na 4 uur stappen, bereiken we onze eindbestemming. Als lunch eten we noedels. Deze namiddag stappen we gewoon verder omdat we zo goed bezig zijn. Om 16u komen we aan in N.Gullabo. We slapen vannacht in de tuin van een paardenfokkerij. Het avondmaal bestaat uit pasta met groentjes en vegi-worstjes. Morgen slapen we uit en maken we een schoonheidswandeltochtje naar Soderakra waar we vorige week zijn gestart.

woensdag 8 augustus 2012

Hiking - dag 4

Het zelfde scenario als gisteren: we kunnen pas starten om 11.30. Jef en Tarsice hebben ons met hun mobilhome meegenomen en 5 km verder afgezet. Na een tocht van 5 km moeten we in Gullabo inkopen doen voor de volgende dagen. Wij willen daar kamperen en iets eten in een restaurant, maar door een evenement kunnen wij er echter alleen sandwiches kopen. Wij gaan dan maar weer naar de winkel en kopen ravioli. Wij stappen nog een 3 km verder en vinden een slaapplaats bij een boer en mogen er overnachten op de hooizolder.

Oland - dag 4

De weersvoorspelling wordt saai: alle dagen het zelfde wisselvallige weer, afwisselend zon en wolken en kans op een regendruppel. De temperatuur zal maximaal stijgen tot 20 °C. Zoals steeds worden de broodjes gebracht om 8.00u, worden er toastjes gemaakt en vandaag wordt er zelfs spek met eieren klaargemaakt. Iedereen staat zoals afgesproken om 9.00u aan de bus te wachten voor het vertrek naar de Stora Alvaret, een door de Unesco erkend natuurgebied dat in stand moet worden gehouden. Hiervoor worden er paarden, koeien en schapen ingezet. De leerlingen krijgen info over de fauna en flora en instructies over het gebruik van de kaart en het kompas. Er worden 5 groepen gevormd die elk met 2 begeleiders op pad gaan voor een 2 uur durende wandeling. Eén groep komt een adder tegen, anderen kijken in de ogen van hertjes en weer andere vangen de blauwe Syberische sprinkhaan. Na de middag trekken we naar "Eketorp borg", een gereconstrueerde vikingenburcht. Er worden broodjes gebakken, armbandjes gemaakt, met hoefijzers gesmeten, enz. Om 15.15u vertrekken we Ottenby, het zuidelijkste punt van het eiland waar we de 42 m hoge vuurtoren Lange Jan beklimmen. Wij hebben er een mooi uitzicht over de Oostzee waar wij zwanen, ganzen, aalscholvers en zelfs zeehonden spotten. Vanavond wordt er zelfs een concert met wereldmuziek georganiseerd vanop de vuurtoren. De honger begint ondertussen te knagen en wij besluiten naar de camping te rijden. Vanavond staat er spirelli op het menu met bolognaisesaus. De saus is van namiddag gemaakt door Jef, de spirelli moeten de kids zelf koken. Nu is iedereen nog wat aan het chillen. Vandaag heb ik helaas geen foto's kunnen nemen omdat ik het geheugenkaartje gisterenavond in de laptop heb laten steken. Ik maak het morgen zeker goed en zal ook wat foto's sprokkelen bij de deelnemers (Steven)

dinsdag 7 augustus 2012

Hiking - dag 3

Door omstandigheden kunnen we pas om 12.15u vertrekken. De bleinen blijven roet in het eten gooien. Voor we het goed en wel beseffen, lopen we een half uur in de verkeerde richting. De gps zet ons weer op het juiste pad. Van de geplande 20 km kunnen we er 10 afknijpen door een binnenweg te nemen. Om 18.15 slaan we onze tenten op aan een meer. We warmen snel het avondeten op tussen de regenbuien door.

Oland - dag 3

Vandaag is het een dag met hindernissen geworden. Al van bij de start loopt het mis want 4 groepjes komen niet voorbij de eerste controlepost. Eén groep moet zelfs opgespoord en opnieuw aan het beginpunt afgezet worden. Hierdoor moeten de eerste groepen in Himelsberga (lunchpauze) langer wachten omdat de begeleiders er niet eerder geraken. Tijdens het 2de deel gebeuren er enkele valpartijen met vier geschaafde knieën, 2 gescheurde jeans en een licht beschadigde bril. Uiteraard heeft iedereen het uiteindelijk gehaald en wij zijn alvast trots op jullie kinderen. Om 18.00u staan de pizza's klaar en zijn alle pijntjes snel vergeten. Nu speelt iedereen "wie ben ik". Wij dachten dat ze al hun energie hadden opgebruikt tijdens de 60 km fietstocht, maar neen ... ze bruisen nog steeds van de energie.

maandag 6 augustus 2012

Oland - dag 2

De dappersten onder de Belgische Vikingen springen vanochtend om 7.30 in de zee voor een verfrissende zwempartij. Om 8.00u worden de broodjes gebracht voor het ontbijt en het lunchpakket. De bus wordt ondertussen door chauffeur Thieri gekuist en om 9.15u vertrekken we naar Trolskogen (trollenbos). Na een rit van een klein uurtje komen we er aan en starten we de wandeling met en bezoek aan het plaatselijke natuurcentrum. We stappen via verse koeienvlaaien naar het noordelijkste punt en bouwen er gelukstorens. Hoe hoger de toren en hoe langer hij blijft staan, hoe meer geluk je krijgt. Onderweg wordt er op een aantal plaatsen gestopt voor wat uitleg over de fauna, de flora en de geschiedenis van het eiland. Om 13.00u zijn we rond gestapt en maken we tijd voor de lunch. Nadien plukken we rode en blauwe bessen waarvan kok Jef lekkere confituur zal maken. De volgende halte is Byrum waar we een kijken naar de geërodeerde falaisekust. Aangezien dit een erkend natuurgebied is, mogen er hier geen fossielen meegenomen worden, laat staan uitgehakt. De volgende stap is in Jordham. Naast de nog steeds actieve steengroeve vinden we hier ook 2 verschillende polijstmolens: één die werd aangedreven door een paard en één die gebruikt maakte van de wind. Onze laatste stop is het strand van Djupvik. Hier worden enkele mooie exemplaren van Trilobieten en Ortocerassen gevonden.

Hiking - dag 2

Vannacht 10 uur geslapen en iedereen nu is weer fit en in form. Na een stevig ontbijt zijn we om 9.15u op pad gegaan. Na 3,5 uur en 12 km onder de voeten zijn we aangekomen in Broms. We schuilen in een oude graanmolen en eten er noedels als middagmaal. Straks nog 11 km stappen en onze 2de dag zit er straks op. Update: Om 18.15u komen we aan op onze eindbestemming. We mogen onze tenten opzetten in een privétuin. De kookploeg slaagt erin om de 2 potten met bolognaisesaus te laten vallen, maar ze kunnen toch nog de helft recupereren en we genieten toch nog van een lekkere maaltijd. Om 22.00u, na de verzorging van de bleinen kruipen we allemaal in onze slaapzak. Morgen wijken we alvast af van onze route om langer te kunnen zwemmen in het meer.

zondag 5 augustus 2012

Nieuws van de hikers

Het is een moeilijke start geworden. Na aankomst in Soderakra hebben we 3 uur moeten wachten op de opening van de supermarkt ICA om voedsel aan te kopen voor de volgende 3 dagen. Kort na de middag zijn we dan vertrokken voor een tocht van 17 km. Snel treden er technische problemen op met enkele rugzakken. Na 3 uur lopen komen de eerste blaren te voorschijn. We beslissen om 5 km vroeger te kamperen op een camping met veel muggen. Serge maakt zijn fameuze "yellow cullie met kip en lijst". Nu is iedereen aan het douchen. We gaan onmiddellijke slapen want de niet gestapte km'ers moeten er morgen wel bij.

Wij zijn aangekomen

Hey, hey, Om 8 uur vanmorgen werden de hikers uit de bus gezet in Soderakra en om 9 uur arriveerde de andere groep op Oland. Nu is iedereen na een verfrissende zwempartij in de zee aan het lunchen. Vannamiddag staan er verschillende creatieve workshops op het programma en vanavond houden we nog een barbecue. De foto's van het vertrek en van de eerste activiteiten worden vanavond nog opgeladen. Groetjes vanuit een zonnig Köpingsvik, Sverige. Foto's: klik hier

zaterdag 4 augustus 2012

Vertrek Zweden 2012

Vandaag, zaterdag 4 augustus, is het zover. Om 14.00u vertrekken in Mechelen 53 deelnemers en 4 begeleiders naar Zuid-Zweden voor het jaarlijks zomerkamp. De andere begeleiders zijn sinds gisteren ter plaatse en hebben er de laatste voorbereidingen getroffen. Momenteel is het hier mooi weer, maar maandag en donderdag wordt er regen verwacht. Vanaf morgen kunnen jullie hier elke dag een verslag vinden van de belevenissen van jullie kinderen.

donderdag 2 augustus 2012

Weersverwachting voor volgende week!

Ziehier de weersverwachting voor volgende week in Borgholm:


Raadpleeg "Weer in Öland" voor de laatste weersinfo.

Nog 2 keer slapen en we zijn weg :-)