dinsdag 13 augustus 2013

Zweden 2013 "Hiking" - het hikinglied

Ik had vanmorgen al bij dag en dauw
Een lange wandeling te doen.
Op mijn blaren allemaal compeed
En Serge vroeg: “ Eva heb je wiet?”
En toen kwamen we aan,
daar op het strand.
Met nog 40 mijl te gaan.
Wat een geluk,
Dat Tom er was.
Want die bracht ons over de plas.

Refrein:
Op een onbewoond eiland,
Bellen we 112.
Op een onbewoond eiland,
Konden we per 4 mee.

We hadden pech, want het licht ging uit en toen viel ook de schuit, stil in het midden van het meer.
Zingen en zingen maar,
de tweede boot was klaar,
toen waren we allemaal daar.
Tina moest toen bij de dokter zijn,
want haar hand was nogal dik.
En haar arm deed ook reuze pijn.
En die heks die gaf ons prik.
Iria en Linde dan die hadden zeer,
ze liepen helemaal achteraan.
Toen kwam ook Jeroen erbij en weet je wat die zei?

Refrein:
Alex en Juna die,
zitten nog niet,
in dit hele leuke lied.
Maar nu wel, je hoort het al,
Dus zing maar met ons mee.

Refrein:
Op een onbewoond eiland,
Bellen we 112.
Op een onbewoond eiland,
Konden we per 4 mee.

We hadden pech, want het licht ging uit en toen viel ook de schuit, stil in het midden van het meer.
Zingen en zingen maar,
de tweede strofe is klaar,
het eind van ons lied is daar.

Wat vond jij van "Zweden 2013"

Laat weten wat jij van je zomerkamp in Zweden vond via deze blog, facebook of natuurbeleven@live.be

Alle foto's staan online

De laatste foto's van vrijdagavond staan online! klik hier!

vrijdag 9 augustus 2013

vrijdag 08/08/2013: verslag hiking - dag 6

Vanmorgen hebben we om 8 uur de bus genomen van Langasjo naar Emmaboda. Daar de trein op naar Kalmar en verder met de bus naar Ikea waar we ontbeten hebben. Vandaar opnieuw de bus naar het station van Kalmar waar de bus hebben genomen naar Oland. Om 12.30u zijn we aangekomen op camping Lundegard waar de anderen verblijven. Wat zwemmen, rusten en wachten tot iedereen samen is voor de afsluitende bbc en fuif. Ook voor ons zit het Zweeds avontuur er weer bijna op. De foto's van ons kamp staan vanavond ook online.

vrijdag 09/08/2013: verslag Oland - dag 6

De dag begint grijs en er staat veel wind. Er zijn zelfs witje kopjes te zien op de golven. Ze geloven mij niet al ik vertel dat snel de zon zal doorbreken. Eens aangekomen op de Store Alvaret, wat grote Alvar betekent, brandt de zon al goed. Er wordt weer duchtig gesmeerd en de boodschap om veel te drinken, wordt gegeven. De Stora is een heide- en steppegebied met zeer schrale begroeiing. Het gebied is door Unesco beschermd als erfgoed en moet dus instant gehouden worden. De kompassen worden bovengehaald; er wordt uitgelegd hoe die moeten gebruikt worden en dan worden de leerlingen op pad gestuurd voor een 2,5 uur durende trektocht. Na de lunch bezoeken we de Karlevisteen; een unieke en beschermde rune steen die in dichtvorm het verhaal vertelt van Sibbe de zeeman, hij wordt gelinkt aan Odin, een Noorse god. De meisjes willen nog een keer shoppen en we geven hen dan nog anderhalf uur plezier. Nu heeft iedereen nog gezwommen en gedoucht en zijn we aan het wachten op het gebakken vlees en vis van de barbecue. Straks is er nog de afsluitende fuif.

donderdag 8 augustus 2013

donderdag 08/08/2013: verslag Oland - dag 5

De regen, de wolken en de mindere temperaturen deden het tempo stijgen. Na 3 uur stappen hadden we reeds 11 km afgelegd. Om 17.30u zijn we aangekomen in Langasjo. We hebben er een barbecue en een zalm gekocht voor een heerlijke maaltijd. Nu wat chips als dessert en dan vroeg onzen tram in.

donderdag 08/08/2013: verslag Oland - dag 5

Het weer zal vandaag heel ons schema overhoop gooien. We beslissen om het programma van vandaag en morgen te combineren om de buitenactiviteiten tussen de voorspelde regenbuien te kunnen laten doorgaan. We starten onze dag met een lange busrit naar Ottenby, een voormalig jachtgebied van de koning en nu een vogelringcentrum. Bijna iedereen beklimt de vuurtoren "Lange jan". Vandaar hebben we een prachtig uitzicht over het Zuidelijkste deel van het eiland. Op de rotsen voor de kust zien we zeehonden, aalscholvers, zwanen en ganzen. Onze volgende stop is de gerestaureerde vikingenburcht in Eketorp. We kunnen er met een boog schieten, broodjes (met deeg op basis van hop, bloem en water) met venkel- en kurkumazaad bakken, vriendschapsbandjes maken, met kussens slaan, touwtrekken, en horizontaal paalzitten. Na de lunch rijden we verder naar Graborg, een niet-gerestaureerde burcht die altijd als handelsplaats heeft gediend. Daar aangekomen begint het te regenen, we beperken het bezoek dan ook tot een beetje uitleg en een snel binnen en buitenlopen van de burcht. We besluiten de Karlevisteen te bewaren tot morgen en enkel nog het toeristisch bureau te bezoeken. We overlopen bij de maquette de activiteiten die we deze week al hebben gedaan. We zijn reeds al om 16.30u op de camping, de meesten gaan zwemmen en daarna een sauna nemen. Binnen enkele minuten begint iedereen zijn pasta te koken, de saus heeft Jef vanmiddag al gemaakt. We sluiten de avond af met reuze versies van mikado en jenga, enz.

woensdag 7 augustus 2013

woensdag 07/08/2013: verslag Oland - dag 4

Vanmorgen begon het tijdens het ontbijt te druppelen. Zou het weer dan toch omslaan? Gelukkig hebben we een lange busrit te maken naar Nybro op het vaste land. Op de planning staat een bezoek aan de glasblazerij van Pukeberg en Orrefors, aan de glasgraveerder Jens Leek, het elandenpark van Grönåsens en de stad Kalmar. Eens aangekomen klaart het op en wordt het weer een zonnige dag met af en toe een wolkje en een windje. In Pukeberg wordt er door de “masterblower” een olifant, een zwaan en een poes gemaakt. Er mogen ook enkele uitverkoren leerlingen zelf eens proberen een bel te blazen. Het glas wordt zo dun als plastiek en wanneer het stuk gaat, kan je je er niet aan snijden; zeer merkwaardig. Bij Jens was er een probleem: ik had hem vorige week nog een mail gestuurd met de dag en het uur van ons bezoek, helaas heeft hij die nooit ontvangen. Hij had vandaag zoveel ander werk, dat hij ons er niet kon bijnemen. Voor de eerste keer in 30 jaar nemen we geen gegraveerde glazen mee. We maken gebruik om dan even in Orrefors binnen te springen. Een vijftal jaar geleden bruiste het er nog vol van de activiteit. Vandaag de dag zijn er nog slechts een klein groepje studenten aan het werk. De fabriek gaat dit jaar nog volledig dicht. Alle werknemers zijn verhuisd naar Kosta. Wij weten nu al waar we volgend jaar naartoe moeten. Na de lunch bezoeken we het elandenpark. In een zeer groot omheind domein (omtrek: 1300 m). In totaal krijgen we 6 volwassen en 2 kalfjes te zien. Waar de meesten naar uitkijken is het bezoek aan Kalmar, vooral de meisjes willen uren en uren shoppen. Pas om 18.00u krijg ik ze in de bus richting Ikea. Als dessert heeft Jef op de camping voor pannenkoeken gezorgd. Nadien nog even zwemmen. De vermoeidheid slaat toe, waardoor we iedereen nu (21.30u) al in hun bedje hebben gestopt.

woensdag 07/08/2013: verslag hiking - dag 4

Buiten de bleinen geen nieuws van de ziekenboeg. Vandaag hebben we een fantastische tocht achter de rug door het typische Zuid-Zweedse landschap van bossen en vele meren. Het was kikken wanneer we van een 4m-plank in het water doken. Vanavond hebben we tortilla’s met groentjes gegeten en die waren overheerlijk. Morgen zetten we nog 20km bij op onze teller.

dinsdag 6 augustus 2013

dinsdag 06/08/2013: verslag Oland - dag 3

Vanmorgen ruikt het op de camping naar spek met eieren, verse broodjes en koffie. Het krachtvoer is nodig want er staat een flinke fietstocht voor de boeg. Op het einde van de dag is dit het resultaat: 3 platte banden, een aantal licht verbrande armen, wangetjes en neusjes van de zon en heel veel vermoeide benen. Alles werd goedgemaakt met wat vrije tijd in Borgholm, pizza en frisdrank “à volenté”. Het was weer een mooie, warme en vooral een vermoeiende dag. Iedereen is nu in zijn chalet, de lichtjes worden gedoofd en hopelijk is iedereen snel in dromenland.

dinsdag 06/08/2013: verslag hiking - dag 3

14.03u: Na een korte nacht met zijn allen naast elkaar in een wachtzaal hebben wij nu reeds 10 km onder de zolen. Onze noedellunch heeft gesmaakt. Nu een half uur siësta en dan de resterende 8 km voor vandaag.
21.01u: Het was een rustige namiddagwandeling van 8 km. Na de aankomst op een natuurcamping hebben we ons “fris” gewassen in het meer, daarna strikjes gegeten met een vegie pastasaus; ze smaakten heerlijk. Nu nog een afwasje doen en dan maken we een vuurtje en wat popcorn. Morgen staan er weer 18 km voor de boeg, slaapwel.

maandag 5 augustus 2013

maandag 05/08/2013: verslag hiking - dag 2

We spreken Duitse toeristen aan en die zouden ons met hun roeiboot naar "de overkant" brengen. Eens aangekomen realiseerden we ons dat we afgezet waren op een eiland, een “onbewoond” eiland. Het was een warme dag en veel drinken was de boodschap. Op het einde van de dag zijn we beginnen roep en tieren, maar zonder succes. Niemand heeft ons gehoord. De enige oplossing die ons restte was om de 112 te bellen. Nadat de eerste 4 hikers waren overgezet rond 22.30u moest onze redder eerst nieuwe benzine halen. Pas rond 23.45u was iedereen weer samen. Oef!

maandag 05/08/2013: verslag Oland - dag 2

Het is weer een snikhete dag geworden. Gelukkig lopen wij in de voormiddag rond in Trollskogen, het trollenbos. Als je het niet gelooft, kijk dan maar eens naar de foto's. Het bos ademt geschiedenis uit, vanaf het stenen- en het ijzertijdperk tot in het begin van de vorige eeuw. Wij vinden grafheuvels, verdedigings- en jachtmuren, een gekasijsde schooner, een teerput en nog veel meer. Op het Noordelijkste punt zetten wij platte keien op elkaar. Hoe langer die blijven staan, hoe meer geluk, gezondheid, vreugde, enz. wij zullen hebben. Na de lunch plukken we wilde blauwe bessen. De volgende halte in het Noorden is Birum, waar een falaisekust is. Als beschermd gebied mogen wij hier absoluut geen fossielen rapen. Hierna rijden we naar Jordham, waar naast de steengroeve nog 2 polijstmolens staan: een die wordt aangedreven door de wind en één door paarden. Vandaag worden de paarden vervangen door meisjes en jongens uit België. Er zijn ook fossielen te vinden: orthoceras en trilobiet. De voorbije jaren werd er heel wat gevonden in Djupvik, dus ook dit jaar proberen we hier onze kans. Helaas is de oogst zeer mager. Wij geraken een beetje oververhit en willen dringend ZWEMMEN. Van zodra we de camping hebben bereikt, springen we in onze zwemboek of bikini en dan direct in de zee. Wat een heerlijke afkoeling. Om 18.30u wordt het avondeten geserveerd: vol-au-vent met gebakken krielaardappeltjes. Tarsice trakteert ons voor haar verjaardag op een bolletje ijs. De geplukte blauwe bessen van deze middag zijn al veranderd in een lekkere saus bij het ijsje. Nu nog even wat energie kwijtspelen op het springkussen en de 2de dag zit er al op. Tot morgen.

zondag 4 augustus 2013

zondag 04/08/2013: verslag Oland - dag 1

Het is bijna 12.00u vooraleer alle stuga's beschikbaar zijn, en dat duurt voor iedereen veel te lang. Het eerste wat uitgepakt wordt zijn de zwembroeken en de bikini's. Er wordt vanop de steiger heel wat afgesprongen. Na de lunch is het tijd voor enkele workshops: skoebidoe, makrame, batikken, hout-, glas- en ledergraveren. Rond 18.00u is de barbecue heet en worden er verschillende vlees- en vissoorten gebakken. Na het diner zijn er nog enkelen die nog een keer willen gaan zwemmen, anderen hangen wat rond of lezen een boek in hun chalet. Om 23.00u zijn de laatste lichten uitgegaan en is er een einde gekomen aan een lange, vermoeiende dag.

zondag 04/08/2013: verslag hiking - dag 1

Wat een dag! Alles zat mee: de treinrit, de inkopen en vooral de conditie. De voorziene 11 km stappen werden er uiteindelijk 20. Na 2 uur stappen arriveerden we al aan het eindpunt. Na de lunch (noedels) trokken we verder door de mooi natuur richting Skruv. Door de hitte waren de 3 laatste kilometers er teveel aan en hebben we ons laten liften naar een camping. Wij nemen er een verkwikkende duik in de vijver. Vanavond eten we "Thai Chicken".

zondag 04/08/2013: eerste foto's staan online

De foto's van het vertrek, de aankomst en de eerste activiteiten staan online.
Klik hier voor een link naar ons webalbum.

zondag 04/08/2013: aankomst in Zweden

Na een zeer vlotte reis zijn vanmorgen de hikers iets na 7.30u afgezet aan het treinstation van Kalmar. Ze nemen daar om 9.00u de trein naar Emmaboda. De bus is dan verder gereden naar camping Lundegard in Köpingsvik op Oland. Met kleine oogjes stapten zowel de deelnemers als de begeleiders rond 8.30u van de bus. Zij hebben net een rondleiding gekregen en ze zijn nu aan het "stallen" op en naast het springkussen. Aangezien het hier ook nog volop zomert, zijn nog niet alle chalets beschikbaar en kan er nog niet begonnen worden met het uitladen van de koffers. Vanavond volgen meer nieuws en foto's van deze eerste dag!