woensdag 30 juli 2014

Zaterdag 2/8 - vertrek naar Zweden

Beste deelnemers en ouders

Zaterdag 2 augustus is het zover, dan vertrekken om 14.00u 49 deelnemers en 7 begeleiders (+3 kinderen) vanuit Mechelen naar Oland in Zweden. Vergeet niet dat wij vanaf dit jaar een nieuwe vertrekplaats hebben: Perron M aan het Doauneplein. Dit is in de buurt van het bioscoopcomplex Utopolis en Sport & Recreatiedomein De Nekker.
Het wordt zeer warm met gemiddelde temperaturen tot 27°C. Maandag, dinsdag en woensdag is er wel kans op regen.

zondag 13 juli 2014

Zweedse filmmaker werkt aan langste film ooit: 30 dagen zonder pauze


De Zweedse filmmaker Anders Weberg werkt momenteel aan de langste langspeelfilm tot nog toe. "Ambiancé C'est fini" wordt een surreële droomachtige film die zo'n 720 uur ofwel 30 volle dagen zal duren. Om de appetijt al een beetje aan te wakkeren heeft Weberg al een trailer vrijgegeven van zo'n 72 minuten.
Inspiratie voor zijn film haalde Weberg, die al meer dan 300 films heeft gemaakt, uit het overlijden van zijn zoon, zes maanden geleden. De 21-jarige stierf aan een overdosis. "Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in (het concept) tijd", zei Weberg aan de plaatselijke krant The Local. Niet verwonderlijk heeft hij een voorkeur voor uiterst trage shots. Voor zijn nieuwe prent -naar eigen zeggen zijn laatste- heeft Weberg al 280 uur film gedraaid, wat ruim onvoldoende is. Weberg werkt aan gemiddeld een uur film per zeven uur materiaal, dus moet hij uiteindelijk ongeveer 5.000 uur ruw beeld hebben. Het is de bedoeling dat "Ambiancé" in 2020 in première kan. Een inzending voor een festival kan de prent niet worden, want geen enkel festival duurt lang genoeg. Misschien kan Weberg wel een van zijn trailers inzenden. De huidige trailer wordt gevolgd door een van 440 uur in 2016 en eentje van drie dagen in 2018. De langste film tot nog toe is "Modern times forever", een vehikel uit 2011, dat 240 uur - tien dagen - duurt.

"Er had meer uit dit lied kunnen gehaald worden"



Er leek geen einde aan te komen, aan de sliert hits die ABBA sinds hun overwinning op het Songfestival in 1974 aan elkaar reeg. Het werd zelfs een gewoonte, alweer die nummer één-notering. Maar een kleine kentering leek er te komen midden 1979, toen de single "Does your mother know" opvallend minder dan hun vorige singles wist te imponeren. En de reden was voor velen duidelijk: Björn Ulvaeus nam de lead vocals voor zijn rekening en dat was een enorme afwijking van het ABBA-concept tot dan toe.
Uiteindelijk was België het enige land waar het nummer de hoogste plaats van een nationale hitparade wist te bereiken. In Duitsland haalde het ternauwernood de Top 10. In Japan, de VS en Frankrijk geraakte het nummer zelfs niet in die top 10. Carl Magnus Palm, die meerdere boeken over het Zweedse hitwonder schreef: "Nochtans, achteraf gezien, had Björn zelf het gevoel dat er meer uit de single had kunnen gehaald worden als de opnames zouden gebeurd zijn met de vrouwelijke stemmen in de hoofdrol." Het verbaasde daarom dan ook niemand dat in de film "Mamma Mia" (2008) het nummer wel gebracht werd door een rijpere vrouw. Tanya, gespeeld door de Amerikaanse actrice Christine Baranski, plaagt hierbij de jonge goed ogende krullenbol Pepper, terwijl andere jongens van het zingend schouwspel genieten. De tekst moest daarom lichtjes aangepast worden: "But boy you're only a child" of "Take it easy. Better slow down boy". Dat Ulvaeus nauw verbonden was met de voorbereidingen van deze film, was voor sommigen nog een extra bewijs dat hij vond dat de lead vocals ook in 1979 door een vrouwelijke stem (of twee) hadden moeten gezongen worden.