donderdag 21 augustus 2014

Natte voeten door hevige regen in Zweden

De hevige regenval doet gebieden in het centrum van Zweden onder water lopen. Ook in het westen regent het al drie dagen onophoudelijk. Verschillende wegen zijn er afgesloten. Het natte weer zou volgens de voorspellingen ook dit weekend blijven aanhouden.
bron + video: www.deredactie.be

Volvo verkoopt 10 procent meer auto's

De Zweedse autobouwer Volvo Cars heeft een sterk semester achter de rug. Dankzij een stijging van het aantal verkochte wagens, met 9,5 procent, kon de groep haar verliescijfers uit de eerste helft van 2013 ombuigen in winst.
"We hebben een positieve eerste jaarhelft achter de rug", stelt Hakan Samuelsson, de topman van Volvo Car Group. Hij noemt de semestercijfers "zowel solide als bemoedigend". De Zweedse autobouwer, met een fabriek in Gent, verkocht van januari tot en met juni wereldwijd 229.013 wagens. dat is een stijging van 9,5 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat is te danken aan de sterke vraag in China, Zweden en West-Europa. Volvo Cars maakte een nettowinst van 535 miljoen Zweedse kronen (ruim 58 miljoen euro), tegen een verlies van 778 miljoen kronen in de eerste helft van vorig jaar. Het operationele verlies van 577 miljoen kronen van een jaar geleden, werd omgebogen in een operationele winst van 1,2 miljard kronen (ruim 131 miljoen euro). De omzet kwam uit op 64,8 miljard kronen (7,1 miljard euro), tegen 56,4 miljard in de eerste helft van 2013. Volvo, dat meer dan 23.000 werknemers telt, is sinds 2010 in de Chinese handen van Geely Holding. Binnen een week wordt het SUV-model XC90 gelanceerd, de eerste auto die samen met Geely werd ontwikkeld.

In de ban van de geluidjes van de smartphone

Het is niet vaak dat Zweedse vines -korte webvideo’s- wereldwijd het internet veroveren, maar de jonge film- en muziekproducer Manfred Hanberg is er toch in gelukt. Tot grote verbazing van de jongeman uit Stockholm zelf, zo liet hij op Facebook weten: "Het is helemaal aan’t ontsporen. Al meer dan een miljoen kijkers voor deze vine. Heel aangenaam! Maar tegelijkertijd ben ik van slag, want zo grappig is dit nu toch niet." Blijkbaar wel, ook al kan alles in scène gezet zijn.
Maar het wordt heus wel als grappig beoordeeld. Terwijl zijn vriend rustig op de Playstation speelt, wordt zijn aandacht voortdurend afgeleid door verschillende geluidjes op zijn smartphone. Volgens de Britse nieuwswebsite The Independent toont de vine vooral aan hoe geobsedeerd we geraakt zijn door het idee dat vrienden ons iets willen zeggen en dat we daardoor nauwelijks tot iets anders in staat zijn. Mocht u zich afvragen wat "Va fan" betekent, volgens Urban Dictionary is het een uitdrukking die in Zweden vaak gebruikt wordt, wanneer iets niet gaat zoals men het wil. Iets wat de vriend van Hanberg nu dus ook ervaart.
video: klik hier
bron: www.deredactie.be

vrijdag 8 augustus 2014

vrijdag 8/8 - verslag 6 - Oland

Wegens de drukte met het voorbereiden van de bbq en de fuif die straks begint, heb ik helaas geen tijd om een dagverslag te maken. Ik beloof dit wel nog in het weekend te doen - indien ik de volgende dagen Free Wifi heb - in de hotels waar ik nog overnacht. Er zijn wel al nieuwe foto's toegevoegd aan het Picasa webalbum.

vrijdag 8/8 - verslag 5 - hiking

De hikers zijn toegekomen op camping Lundegard :-). Hun foto's staan hier online!

donderdag 7 augustus 2014

donderdag 7/8 - verslag 4 - Hinikg

De sms'jes van de hikers blijven kryptisch. Vandaag ontving ik de volgende tekst: "Wij zijn van A naar B gegaan en aangekomen in C om dan opnieuw naar B te gaan. C is Lange Jan. Het was heel gezellig. Gisteren hebben naaktslakken onze sms tegengehouden."

donderdag 7/8 - verslag 5 - Oland

De dag kondigt zich weer mooi aan. Om 7.00u zijn bieden er zich nog maar 3 moedige zwemmers aan. Zij verdienen een dikke duim! Rond 9.00u vertrekt de bus richting vaste land naar het "Glasriket". Dit is de regio waar de voornaamste Zweedse glasblazerijen gevestigd zijn. Wij bezoeken er een kleine, Pukeberg, en een grote "Kosta". Het verschil tussen beide is frappant. In Pukeberg is er slechts één glas meester blazer aan het werk. Hij maakt voor ons een zwaan en een olifant. Vier van onze kinderen mogen zelf ook eens proberen. Zij dien het uiteraard geweldig! In Kosta zien we verschillende groepjes glasblazers die elk een ander voorwerp maken. Elk lid van een groepje heeft dan ook nog eens zijn eigen taak. Na de lunch trekken wij naar Gronasens Elandenpark. In het domein zitten 18 elanden. De meesten hebben er 4 gezien, anderen dan weer 6. Het domein heeft een omtrek van 1.300m en dan is de kans klein dat de dieren speciaal voor ons aan het hek komen staan, niet? Ondertussen is het 15.00u geworden en snakken de meiden naar de stad om met hun vrije tijd aldaar te gaan shoppen. Na  bijna 2 uur komt iedereen netjes op tijd aan de bus en rijden we naar de Ikea van Kalmar. Op het menu staan de Zweedse vleesballen of "köttbullar" met puree of frietjes en veenbessen. Tegen 21.00u arriveren wij op de camping. De zon is al ondergegaan, maar het is nog licht genoeg voor sommigen om nog snel de zee in te duiken. Nu worden de lichtjes in de chalets gedoofd en gaan wij dromen over wat morgen nog zal komen.

woensdag 6 augustus 2014

woensdag 6/8 - verslag 4 - Oland

Regen, regen, regen ... heel de nacht tot een uur of 6. Het is voor het eerst een frisse ochtend. Volgens de buienradar zou de zon er moeten doorkomen. Wanneer we aankomen in Vickelby voor de kompastocht zien we in de verte de wolken verdwijnen. Tijdens de tocht worden de truien en regenjasjes uitgetrokken en wordt het toch nog aangenaam warm. De meesten vinden de tocht vermoeiend, waarschijnlijk door wat slaapgebrek. Na de lunch rijden we naar de gerestaureerde Vikingenburcht Eketrop. De kinderen kunnen er verschillende activiteiten doen, gaande van boogschieten en kussengevecht tot broodjes bakken en vriendschapsbandjes maken. Na en klein uurtje spelen rijden we naar het Otenby, het zuidelijkste punt van het eiland. De moedigste kinderen beklimmen de 40 m hoge vuurtoren "Lange Jan", vanwaar ze een prachtig uitzicht hebben. De anderen bekijken de ganzen, zwanen, aalscholvers en zeehonden met beide voetjes op vaste grond. Ondertussen is het 17.30u geworden en er wacht ons nog busrit van anderhalf uur. Aangekomen op de camping starten ze onmiddellijk met pasta koken. De saus en kaas staan al klaar. Enkelen gaan nog zwemmen met de zonsondergang. Om 22.00u gaan ze allemaal in hun chalet. Tot morgen.

dinsdag 5 augustus 2014

dinsdag 5/8 - verslag 3- Oland

Het mooie weer is over. Vandaag dreigen er dikke regenwolken en onweer. We starten de de fietstocht van 60 km dan ook met een klein hartje. Hier en daar wat verwarring met enkele kilometers meer. Maar wonder boven wonder, uitgezonderd van hier en daar enkele lekken, gaan de hemelsluizen pas open om 17.30u als wij in de pizzeria zitten.Het regent nog steeds en dat mag het wat ons betreft nog heel de dag doen. Dat komt er dan morgen - als we over de steppe trekken - niet meer uit.
Bij de foto's ook enkele beelden van leven (paddestoelen) en dood (aangereden wasbeer). Iedereen haalt vlot de eindmeet met een extra proficiat aan onze benjamin Caitlin.

Alle foto's vind je nog steeds op ons picasawebalbum

dindag 5/8 - verslag 3 - Hiking

Vannacht hebben we samen een spannende gevecht geleverd ... hmmm ... in Wieland zijn droom. We zetten onze tocht verder en zijn net op tijd gestopt voor de hevige regenbuien. Eten doen we vandaag in een refter.

maandag 4 augustus 2014

maandag 4/8 - verslag 2 - Hiking

Vandaag hebben we goed gewandeld en hebben wij genoten van mooie uitzichten. Daarnet hebben we gegeten met de zonsondergang vlak voor ons. Dit is genieten!

maandag 4/8 - verslag 2 - Oland

Het was vandaag een bloedhete dag, met daarbij nog een zeer hoge vochtigheidsgraad. Je kan het al raden ... er is heel veel gezweet. Vanmorgen een flinke tocht van 4,5 km gemaakt in 'Trollskogen', het trollenbos. Er zijn verschillende stopplaatsen waarbij onze gids heel veel informatie gaf over de fauna, de flora en de geschiedenis van het Noordelijke deel van het eiland. Na de lunch werden er 2 volle dozen blauwe bessen geplukt. Daarvan wordt er morgen confituur gemaakt. De volgende stop werd gemaakt in Byrum, waar we een falaisekust verkennen. De zee en de wind hebben het kalkplateau heel fel geërodeerd waarbij losstaande kalkzuilen zijn ontstaan. Vervolgens reden we verder naar Jordham. Daar staan naast de steengroeve enkele gerestoreerde polijstmolens. Als laatst stappen we af in Djupvik war wij op het strand fossielen zoeken. Er worden enkele stukken orthoceras en trilobiet gevonden. Wij geraken stilaan oververhit en de zee roept ons, dus maken wij dat we in zeven haasten op de camping zijn en onmiddellijk onze zwemkledij aantrekken. Ooooooh, wat deed dat deugd. Onze kok heeft ondertussen voor ons lekkere vol-au-vent met krielaardappeltjes klaargemaakt. Daarbij nog wat sla, tomaten en komkommer. Nu zijn jullie kids aan het stallen :-).

zondag 3 augustus 2014

zondag 3/8 - verslag 1 - Hiking

Onze dag van A tot Z: van asfalt en ach-laat-ons-het-heide-noemen tot zeventien kilometer zon, zweet, zo nu en dan eens zingen en dan eindelijk de zee.

zondag 3/8 - verslag 1 - Oland

Na een zeer vermoeiende heenreis van 22 uur, zijn alle deelnemers van Zweden 2014 "Oland" en "Hiking" even voor de middag goed en wel aangekomen in Oland. De heenreis werd vannacht geteisterd door zeer zwaar regenweer en een lange omleiding t.g.v. 2 ongevallen. Na de lunch, verkenning van de camping en een deugddoende zwempartij in de Kalmarsund, zijn wij bezig met glas en hout te graveren, t-shirts te batikken en vriendschapsbandjes te maken. Straks verschijnen de eerste foto's online.

Voor de eerste foto's: klik hier!