zaterdag 8 augustus 2015

Zaterdag 08/08/2015 - Oland

Hallo iedereen ... het is weer even geleden dat jullie een update hebben gekregen van Zweden-Oland. Ik ben net toegekomen in mijn hotel in Lund en kan van hieruit het verslag van bezorgen van gisteren en vandaag. Gisterenmorgen mocht iedereen een half uurtje langer slapen (joepie). Nadien stonden er nog 3 bezienswaardigheden op het programma: Karlevistenen, Graborg Slott en de maquette in het toeristenbureau. De Karlevisteen is een gedenksteen met een "Skaldisch" gedicht over Sibbe De Goede. Hier worden de verschillende groepsfoto's getrokken. Graborg Slott is de grootste vikingenburcht van het eiland en deed eeuwen dienst als marktplaats en administratief centrum. In de 12de eeuw werd de kapel van de gilde van Sint Knut naast gebouwd. Rond de maquette van het eiland worden de bezochte plaatsen van de afgelopen de week overlopen. De laatste kronen worden nadien nog snel uitgegeven in de winkelstraten van Borgholm. Eens terug op de camping gaat de helft van de groep zich vermaken in het mooi inoxen zwembad van de camping. Ondertussen wordt de bbq voorbereid en kunnen er nog glazen gegraveerd worden. Wanneer de avondschemering invalt trekt iedereen naar de fuifzaal waar tot middernacht gezongen en gedanst wordt. Daarna wordt er nog gezongen voor de jarige Goedele. Vanmorgen staan de meesten met kleine oogjes aan het ontbijt. Die gaan snel open nu ze volop aan het werk moeten met het pakken van de koffer, de laatste afwas en het poetsen van hun "stuga". Rond 11.15u kan de bus aanzetten richting Kalmar voor een lunch in Ikea. Nu is het restaurant WEL open en eet iedereen de Zweedse kotbullar of de vegetarische versie.
Om 14.00u zwaai ik de bus uit die nog de kanovaarders moet oppikken in Aby (Vaxjo). Morgenvroeg zijn die bengels weer van jullie. Het is steeds een plezier om deze reis te mogen organiseren en meemaken!

Alle foto's van "Zweden 2015 - Oland" zijn hier te bekijken.

donderdag 6 augustus 2015

Donderdag 06/08/15 - Oland



Vanop Oland trekken we vandaag naar het vaste land. We rijden naar het glasriket en brengen een bezoek aan Pukeberg en Kosta. De eerste heeft een kleine demonstratieruimte waar vandaag een “presse-papier” wordt gemaakt. Ook 4 leerlingen mogen er een “bubble” blazen. De tweede is een grote fabriek waar er glazen en vazen geblazen worden. Na de lunch trekken we naar Grönåsen elandenpark. De namiddag wordt afgesloten met vrije tijd in het pittoreske centrum van Kalmar waar het jaarlijkse zomerfestival plaat vindt. Ondanks de - op vorige vrijdag - aangekondigde komst is de keuken bij Ikea gesloten en is er geen eten voorzien. Wat nu? De manager van de nabijgelegen Burger King wordt aangesproken moet eventjes bekomen van onze vraag, maar stemt in. Zij vraagt een half uurtje voorbereidingstijd om de 76 menu’s te kunnen maken. Wonder boven wonder slagen zij er in om ons binnen een korte tijd allemaal van zowel een burger, frietjes en frisdrank te voorzien. Ook de vegetarische versie smaakt. Het personeel krijgt dan van ons allemaal nadien een applaus van jewelste. Het personeel is overdonderd en grijpt direct naar hun smartphone om er foto’s van te nemen. We overwegen om dit vanaf volgend jaar in het programma op te nemen.

Voor een nieuwe lading foto's: klik hier!

Donderdag 06/08/15 - Kano

Vandaag hebben we voor de laatste dag gewandeld met de kano's. Bij het varen hebben we enkele visarenden gespot. Om de calorieën op peil te houden hebben we een lekker cakeje achter de kiezen hebben gestoken. We bevinden ons nu op Miami-beach waar we köttbullar hebben gegeten.

woensdag 5 augustus 2015

Woensdag 05/08/15 - Oland


De weersverwachting op de Zweedse TV voorspelt in de voormiddag onweer voor het zuiden van het eiland. De zon probeert anders al weer door het wolkendek te piepen. Wanneer we aankomen in Vickelby voor onze kompastocht door de "Stora alvaret" (grote alvaret of groot heidegebied) steekt de zon al volop en zijn er slechts kleine wolkjes te zien. Het belooft opnieuw een heel mooie dag te worden. Na de nodige uitleg over het gebied dat door de Unesco is uitgeroepen tot werelderfgoed, de fauna, de flora en het gebruik van stafkaart en kompas vertrekken er vier groepen richting Mockelmosen. Na 3 uur stappen vindt iedereen de opgegeven aankomstplaats. We zetten na de lunch verder onze koers naar het zuiden en houden halt in de gerestaureerde Vikingenburcht van Eketorp. Er is een klein museum met de vondsten van de archeologische vondsten, maar de kinderen van de activiteiten die er aangeboden veel leuker: broodjes bakken, boogschieten, kussengevecht, touwtrekken. Na het plezier, de pret en het vermaak voert de bus ons naar Ottenby. Dit is het voormalig jachtgebied van koning Karl X Gustaf en is nu een natuurgebied. Een derde van de deelnemers beklimt de 42m hoge Lange Jan en heeft van daaruit prachtig zicht over de zuidelijke punt van het eiland. NA een rit van anderhalf uur is het tijd voor spirelli met bolognaisesaus (met dank aan ons kookteam: Karen, Tom, Tarsice en Jef). Iedereen is moe en de avondactiviteit wordt geschrapt.

Klik HIER voor de nieuwe lading foto's!

Woensdag 05/08/15 - Kano

Vannacht heeft het geregend en vanmorgen liepen er overal slakken om ons heen. Wij zijn vertrokken met zelf gemaakt brood voor een duatlon van stappen en varen. Vanavond hebben we pizza gegeten. Vandaag is het verslag kort maar krachtig.

dinsdag 4 augustus 2015

Dinsdag 04/08/15 - Oland


De dag begint opnieuw met stralend weer. Het kookteam zorgt vanmorgen voor spek met eieren en dat is nodig met de lange fietstocht in het vooruitzicht. De 60km lange rit "Borgholm-Borgholm" komt langs een runesteen in Kopinsgvik via enkele kerkjes in Bredsattra en Langlot en via Himmelsberga en Ismantorp tot Noahs Ark en Raplinge. Onderweg staan een aantal ludieke opdrachten te wachten (o.a. de gekke groepsfoto). De fietstocht wordt afgesloten met een pizza in het restaurant Wilma's. Om 20.00u zijn we eindelijk terug op de camping voor een relaxte avond met sport, spel en knutselen.

Nieuwe sfeerbeelden zijn te vinden op ons picasa-webalbum. Klik hier!

Dinsdag 04/08/15 - Kano

Vandaag hebben de kanovaarders een stuk van de Orkensee bevaren. Dit is een heel groot meer waar steeds toelating moet gevraagd worden om op te varen. Ondanks de de wind en de hoge golven werd er naar het midden van het meer gevaren. Het kampvuur brandt al en ze hebben er een prachtig uitzicht. Het woord van deze vakantieweek is L.O.M.P.

maandag 3 augustus 2015

Maandag 03/08/15 - Kano

Gisteren werd de eerste dag afgesloten met een kampvuur. Vandaag hebben de kanovaarders flink moeten stappen met de kano's aan de hand naar het volgende meer. Nadien volgde er nog een kleine tocht op het water. Het uitzicht is er prachtig. Nadien was het tijd voor een zwempartijtje in het meer. De ambiance zit er goed in.

Maandag 03/08/15 - Oland


Vanmorgen scheen de zon bij het ontwaken. Enkele dappere krijgers zijn om 07.00u gaan zwemmen in het koude water. Het ontbijt werd geserveerd om 08.00u en om 09.15u zijn we vertrokken naar "Norra Uden". Het bosrijke gebied in het noorden van het eiland. Na een wandeling door Trolskogen (trollenbos) vol met restanten van van het ijzeren en stenen tijdperk tot de middeleeuwen. Er bevindt zich zelfs een militaire atoomschuilkelder in het bos. Na de lunch zijn we blauwe bessen gaan plukken. Daar is nu al confituur van gemaakt. De volgende stop was in Byrum aan de falaisekust. Vervolgens hebben we halt gehouden in Jordham aan de pollijstmolens. Daar werden enkele mooie fossielen gevonden van orthoceras en trilobiet. Het laatste kustplaatsje waar we gestopt zijn, was Djupvik, maar de vondst aan fossielen daar was niet bijzonder. Enkele stukjes pyriet en kwartsiet was de magere oogst. Om 19.00u werd er vol-au-vent met country-patatjes gegeten. Na het avondspel (net geëindigd) hebben we nog appeltjes en watermeloen aangeboden. Nu wordt de keuze van pizza gemaakt voor morgenavond.

zondag 2 augustus 2015

Zondag 02/08/15 - aankomst (deel 3)

De kanovaarders hebben vanmorgen rond 9.00u het kanocenter in Aby bereikt. Na het lossen van de bagage en het afhalen van de boten zijn ze onmiddellijk aan het peddelen geslagen. Wat volgt hebben ze neergeschreven op de eerste pagina in hun dagboek. We hebben vanavond onze eerste camping gemist en zijn dan maar doorgevaren naar het einde van het meer. We zitten dus al voor op de planing. De kano's werden uit het water getrokken en op de wielen geplaatst. Vijf meter verder was al een band stuk en konden we niet verder. Na telefonisch contact met het kanocenter hebben ze onmiddellijk een nieuwe set wielen gebracht en kunnen we morgen verder te voet tot het volgende meer. Jef had lekker en voldoende eten voorzien. Onze calorieën zijn hierdoor aangevuld. Wij zijn allen blij :-D

Zondag 02/08/15 - aankomst (deel 2)


De bbq was een voltreffer. Er is ongelooflijk veel gegeten. Wij zijn alvast tevreden over de de eerste dag. Morgen trekken we naar het noorden van het eiland. Voor meer foto's, surf naar: https://picasaweb.google.com/natuurbeleven/Zweden2015Oland.

Zondag 02/08/15 - aankomst


Om 09.00u heeft de chauffeur de kanovaarders van de bus gezet en achtergelaten in Aby. Hij is dan verder gereden en heeft het zelfde gedaan met de andere reizigers in Kopingsvik. Dat gebeurde om 11.00u . Na een tijdje wachten op de sleutels van de stuga's, werden de laatste ingenomen rond 13.30u. Ondertussen werd er geluncht en gestart met het verkennen van de camping en enkele rustige workshops: macrame, skoebidoe, houtgraveren en batiken. Vanavond volgt er nog een update met meer foto's.

zaterdag 1 augustus 2015