woensdag 29 juli 2009

We vertrekken op zaterdag 8 augustus

We vertrekken op zaterdag 8 augustus 2009; je bent aanwezig tussen 13u00 en 13u30. De bus vertrekt stipt om 14u00!!! Onze vertrekplaats is naast het oude zwembad en AS Adventure, Rode Kruisplein - 2800 Mechelen. We zijn terug op zondag 16 augustus 2009 tussen 7u00 en 8u00 ‘s morgens (zelfde locatie als vertrek).
Vertrekplaats -> zie google maps

maandag 27 juli 2009

paklijst Zweden Hiking 2009

Paklijst voor rugzaktrektochten

Op basis van mijn eigen ervaringen en bestaande paklijsten (de beste basislijst die ik heb gevonden is te vinden op http://debbie.hiking-info.net) heb ik deze paklijst samengesteld. Deze lijst is enkel bedoeld om zelfstandig te trekken in de zomer.


Rugzak én regenhoes

Een rugzak van minstens 60 liter en een opbouw van ongeveer 15 liter. (aangeduid als 60 + 15). De 60 liter is de inhoud van de rugzak. De extra 15 kan er bovenop gestapeld worden tussen je eigenlijke binnenrugzak en je bovenklep. Dit heeft niet alleen te maken met het kampeermateriaal dat meegedragen moet worden maar vooral met het extra gewicht en volume aan eten. Hoe langer het duurt voor je je kunt bevoorraden, hoe meer eten je meetorst en hoe groter je rugzak moet zijn.

Tips bij de aankoop:

Koop geen rugzak van 80 liter. Je hebt de neiging om die toch vol te proppen, wat niet de bedoeling is. Zorg voor een rugzak die gemakkelijk zit. Een regel is dat je rugzak maximaal 1/6 van je lichaamsgewicht mag bedragen (zonder eten en drinken).

Zorg voor enkele extra riempjes en bevestigingshaken (muscetons) zodat je altijd iets aan de buitenkant kan hangen. Maar, probeer dit alvast te beperken (dit gaat zwieren en doorhangen).

Hoewel je af en toe hoort van verkopers en fabrikanten dat een rugzak perfect waterdicht is, blijkt dit in de praktijk vaak niet te kloppen. Ze kunnen zeker tegen wat water maar bij echte slagregen, is een regenhoes noodzakelijk.
Bij sommige rugzakken zit een hoes er standaard bij. Als je extra zaken aan je rugzak hangt, dan is deze hoes snel te klein maar dan beschermen deze zaken je rugzak voor een deel wel. Aparte regenhoezen zijn verkrijgbaar in elke buitensportzaak .


Opbergen van materiaal in de rugzak

In de rugzak steek ik zoveel mogelijk in plastiek zakken zodat geen vocht erbij kan. Je kan ervoor opteren om een grote zwarte vuilniszak in de rugzak te stoppen om alles droog te houden. Ik verkies om alles apart in te pakken in zakken met verschillende kleuren, zodat je alles snel terugvindt. Je kan dit doen in diepvrieszakken met sluiting, zodat het mogelijk is om alle lucht eruit te persen. Mijn slaapmatje en slaapzak komen elk in een vuilniszak terecht of in een compressiezak (slaapzak) om het vomume te beperken. Je kan ook speciale waterdichte zakken kopen, maar dit is zeker niet nodig. Vuiniszakken en gewone plastieke zakken volstaan.



Slaapmateriaal

Voor de tent en de nodige zeilen zorgt de organisatie. Hou er wel rekening mee dat je dit moet dragen!!!

Waar zorg je zelf voor:

Slaapmatje (dit kan gaan van een eenvoudig licht dun matje, tot zelfopblaasbare matjes, etc. Ik heb nu een goede (dure) thermarest, maar ik heb evengoed geslapen op een eenvoudig piepschuimen matje.

Slaapzak: ook hier variëren prijzen en kwaliteiten. Denk er evenwel aan dat het zomer is. Het kan wel fris zijn in Zweden, maar het zal niet vriezen ’s nachts. Op de slaapzakken staan steeds aanduidingen van temperatuur (van confort tot extreem) Hou daar rekening mee bij aankoop.

Lakenzak : zelf heb ik altijd een lakenzak mee. Je kan die zowel in zijde als katoen kopen. Zijde is het beste, omdat dit toch voor extra warmte zorgt, amper plaats inneemt en aangenaam aanvoelt. Je slaapzak blijft ook langer netjes. Dit is geen must, maar ik vind dit wel aangenaam.

Hoofdkussen: er bestaan kleine hoofdkussens, opblaasbare, etc. Ook dit is zeker geen must, je kan uiteraard ook wat kleren nemen als hoofdkussen. De compressiezak die ik gebruik voor mijn slaapzak, blaas ik bijvoorbeeld op als hoofdkussen.


Kledij

Het meerlagensysteem staat hierbij centraal. Door met meerdere dunnere lagen te werken kan je jouw kledij aan het weer aanpassen. Zorg ervoor dat je tijdens het wandelen niet te koud en niet te warm hebt. Er zijn dagen waarop je geregeld een laag moet uittrekken of opnieuw aantrekken.

Laag 1 is voor de vochtregulering
Laag 2 is voor de warmte
Laag 3 is om je droog te houden

Eerste laag

* Ondergoed: 3 onderbroeken (1 aan, 2 reserve)
* 3 (synthetische) t-shirts. Synthetisch is beter omdat het sneller droogt en minder ruikt.
* Hemden: ik heb steeds nog een hemd met lange mouwen aan (tegen de muggen) en soms nog één reserve.
* Kousen: 3 paar trekkingkousen (1 aan, 2 reserve). Persoonlijk heb ik toch wat extra sokken mee (5 paar in totaal)

Er zijn heel wat hikers die 2 paar kousen aantrekken om de wrijving van kous op voet tegen te gaan én investeren in dure kousen. Persoonlijk vind ik dat niet noodzakelijk.

Tweede laag

* Lichte fleece en/of trekkingshemd
* Dikkere fleece of softshell
* Wandelbroek: 2 (afritsbare) broeken van een materiaal dat snel droogt.

Derde laag

* Regenjas (K-way is ook goed)
* (Berg)schoenen: het is overwegend vlak terrein. We gaan niet in bergen wandelen. Zorg wel voor een schoen die gemakkelijk zit.

Extra’s

* Handschoenen: één paar lichte onderhandschoenen (zeker niet noodzakelijk)
* Hoofddeksel: buff, pet, …
* Zonnebril die voldoende bescherming biedt tegen UV-straling:
* Sandalen: het is aangenaam om je schoenen te kunnen uitdoen en je voeten te kunnen luchten.
* Gamaschen (alias getten): houdt regen uit je schoenen en houdt je broek proper (zeker niet noodzakelijk)


Kookgerei

Voor kookpotten, vuren, houten lepel, detergent en gaspatronen zorgt de begeleiding. Wat moet je zelf meehebben:

* Plastieken bord/gamel + (plastieken) bestek
* eenvoudig zakmes.
* (Plastieken of aluminium) beker
* Drinkfles of waterzak: zie dat je minimum 1,5 liter water kan vervoeren.


Verzorging

Persoonlijke verzorging

* Handdoek uit licht materiaal + (ordinair) washandje
* zeep en shampoo
* tandpasta en tandenborstel
* Nagelknipper
* Zonnebrandcrème, lippenbalsem én muggenmelk.
* Scheermes en scheerschuim (tenzij je er niets op tegen hebt een baardje te kweken)
* WC-papier (1 rol voor 2 personen voor 2-3 weken is voldoende)
* beetje handwaszeep en wasbakje om kleren te kunnen wassen. (begeleiding heeft tube mee)

Tip: plastieken opbergpotjes

Om shampoo, detergent en dergelijke op een zo compact mogelijke manier op te bergen, kunnen kleine plastieken opbergpotjes gebruikt worden. Die kan je in elke buitensportzaak vinden en zijn vaak apart verkrijgbaar. Je kan natuurlijk evengoed potjes gebruiken die als gratis staal gediend hebben.


Eerste hulp

* EHBO (zorgt de begeleiding voor)
* Vergeet je ziekteverzekeringskaart niet!
* Fluitje (is enkel nodig voor in de bergen)
* Ondersteunend knieverband indien nodig (zelfs zonder echt zwakke knieën, kan het al eens gebeuren dat je de eerste trekkingdagen last van overbelaste knieën hebt). Ik heb er zeker twee bij als onderdeel van EHBO.
* Compeed of aanverwante: kan handig zijn bij blaren.

Navigatiemateriaal

* Kaarten (heeft de begeleiding mee)

Accessoires

* geld, identiteitskaart, … (stop dit in een waterdicht zakje)
* Fototoestel en ev. reservebatterij (begeleiding heeft een toestel mee)
* Zaklamp of hoofdlamp. Geen voorkeur: ik heb een lamp die je kan opwinden, want ik zeul niet graag met batterijen. Ledlampjes zorgen voor veel licht en weinig energieverbruik.
* Naaigerei (naald en draad): heb ik zelf nooit mee, omdat ik niet kan naaien. Enkele veiligheidsspelden zorgen al voor heel wat hulp in noodgevallen.
* Reserveschoenveters
* GSM: liefst niet. Begeleiding heeft een toestel mee en verwittigd elke dag het hoofdkamp.
* Balpen of potlood
* Aantal extra plastieken zakken (begeleiding heeft enkele pedaalemmerzakjes mee om ons afval in te doen)
* Wasdraad (3-tal meters) en wasknijpers (enkel in de zomer): begeleiding heeft dit mee.
* Zwembroek (we komen de zee en meren tegen!)
* Extra batterijen vb. voor zaklamp, …
* Zakdoeken (hoewel toiletpapier ook volstaat)
* Wandelstokken (niet noodzakelijk)
* kaartspel. (spreek onderling af)

dinsdag 21 juli 2009

Vergadering met (bijna) alle begeleiding

Op maandag 20 juli zijn we met (bijna) alle begeleiders bij Patricia samengekomen en hebben we de laatste regelingen getroffen en afspraken gemaakt, opdat zowel het vertrek als het verblijf optimaal zou kunnen plaatsvinden. Om het nuttige aan het aangename te koppelen, heeft Patricia voor een barbecue gezorgd (waarvoor dank).

Volgende week mogen alle deelnemers nog een mail verwachten met de laatste afspraken en mededelingen.

Steven