vrijdag 25 september 2009

Doelman verkleint zijn doel voor de match

Een doelman heeft soms rare kuren. In Zweden is commotie ontstaan omdat Kim Christensen, de Deense keeper van eersteklasser Göteborg, zijn doel verkleinde voor de start van een wedstrijd. "Het was niet mijn eerste keer", zei Christensen doodleuk.

Op tv-beelden is te zien hoe Kim Christensen, doelman van Göteborg, met een flinke duw (soms trapt hij er ook tegen, gaf hij zelf toe) tegen de doelpalen zijn doel verkleint. De spelers van opponent Örebro gingen na een halfuur spelen klagen bij de ref. Zij vonden dat het doel kleiner leek. De 30-jarige Christensen gaf na de match doodleuk toe dat hij niet aan zijn proefstuk toe was. "Ik zag het een andere doelman enkele jaren geleden doen en sindsdien doe ik dat af en toe ook eens. Gewoon die palen naar binnen stampen." Hij mag zich nu verantwoorden voor de Zweedse bond.

woensdag 23 september 2009

Gaat "Het Huis Anubis" Zweden veroveren?

"Het Huis Anubis", een jeugdreeks van Studio 100, komt binnenkort op de buis in Zweden.

"Het Huis Anubis", een mystery-verhaal over enkele jongeren op internaat, is in Vlaanderen elke weekdag te zien op de kinderzender Nickelodeon. Nog dit jaar zal Nickelodeon de reeks ook uitzenden in Zweden. Er komt een gedubde versie van de Nederlandtalige reeks op het scherm. Ook andere landen waaronder Duitsland zouden interesse tonen. Gemiddeld kijken er elke dag 225.000 jongeren naar "Het Huis Anubis". Met ongeveer 250.000 bezoekers per maand is de website van de serie de populairste subsite van Nickelodeon. Er kwam ook al een succesvolle "Anubis"-film uit.

Volvo schrapt banen in Zweden

Volvo schrapt nog eens 1.543 banen in Zweden. De voorbije maanden verdwenen er al duizenden jobs bij de producent van zware voertuigen.

De getroffen afdelingen zijn Volvo Trucks, Volvo Construction Equipment, Volvo Penta en Volvo Powertrain. Met de vakbonden zijn ook gesprekken aan de gang over de verkorting van de werkweek. Volvo haalt als oorzaak van de beslissing "een scherpe terugval" in de wereldwijde vraag naar zware voertuigen aan. Sinds begin dit jaar kondigde Volvo al het verlies van meer dan 1.800 arbeidsplaatsen aan. Ook vorig jaar waren er al dergelijke aankondigingen. De Belgische vestigingen van de groep worden niet getroffen door de nieuwe maatregelen

donderdag 17 september 2009

Astrid Lindgren Memorial Award 2010

Vijf Belgen maken kans op de Astrid Lindgren Memorial Award 2010, een prestigieuze Zweedse kinderboekenprijs. Op de lange lijst met genomineerden staan illustratoren Carll Cneut, Klaas Verplancke en Kitty Crowther en auteurs Bart Moeyaert en Sylvia Vanden Heede.

De Astrid Lindgren Memorial Award, die bijna 500.000 euro waard is, wordt jaarlijks uitgereikt aan een schrijver en een illustrator die werkt "in de geest van Astrid Lindgren".

dinsdag 15 september 2009

slechte reclame voor Ikea

In Chinese, Poolse en Hongaarse kwekerijen worden ganzen levend geplukt. Dat blijkt uit een Zweedse reportage die zondag door Panorama wordt uitgezonden. In de Europese Unie mag een gans of eend pas worden geplukt wanneer die dood is. Maar uit economische overwegingen plukken een aantal kwekerijen de dieren levend. Zo kan een gans tot vier keer worden geplukt. Een Zweedse tv-ploeg kon de wantoestanden vaststellen. De reportage werd een paar maanden geleden in Zweden uitgezonden en creëerde heel wat ophef. Onder andere de Zweedse meubelgigant Ikea bleek dons van de producenten te gebruiken. "Wij hebben ons hele assortiment toen geëvalueerd, want wij accepteren geen enkele vorm van dierenmishandeling bij het maken van onze producten", liet een woordvoerster verstaan naar aanleiding van de Panorama-uitzending van zondag 13 september. Wie zijn Ikea-donsbed wil inruilen kan dat doen, aldus Ikea België.

dinsdag 8 september 2009

fossielentocht 2009 - Cap Blanc-Nez


Hierbij meer informatie over onze jaarlijkse fossielentocht.

Waar: Cap Blanc-Nez (Frankrijk)
Wanneer: zaterdag 24 oktober 2009
Vertrek: 7u15 aan de hoofdingang van het station van Mechelen
Aankomst: tussen 18u00 en 18u30 uur (idem vertrekplaats)

Meebrengen:
eten en drinken voor een ganse dag
waterdicht schoeisel
warme en waterdichte kledij: we zijn de hele dag buiten
zakjes om de gevonden fossielen op te bergen
reservekledij en schoenen zijn VERPLICHT !!!
eventueel: een helm, hamer en beitel, een verrekijker en
een vogelgids

Prijs: 10,00 EUR (drankje inbegrepen bij vertrek op Cap Blanc Nez)

Inschrijven kan tot ten laatste op 8 oktober 2009 bij je leerkracht op school of stuur een mail naar natuurbeleven@live.be met onderstaande gegevens:

Naam: Voornaam:
Adres: Nummer: Bus:
Postcode: Gemeente:
School:
Telefoon (of GSM) ouder(s):