zaterdag 30 januari 2010

Drama tijdens een Zweedse juniorenwedstrijd ijshockey

IJshockeyscheidsrechter sterft door puck. De scheidsrechter kreeg de puck hard in zijn nek geschoten en overleefde dat niet. Volgens de krant Expressen viel de 62-jarige bewusteloos neer op het ijs, nadat de puck net onder zijn helm tegen zijn nek was gevlogen. Een medisch team probeerde het slachtoffer nog te reanimeren maar hulp kon niet meer baten.

bron: www.deredactie.be

woensdag 27 januari 2010

Zweedse Saab komt in Nederlandse handen



De Nederlandse bouwer van luxeauto's Spyker Cars neemt het Zweedse automerk Saab over van de Amerikaanse autoconstructeur General Motors. De voorbije dagen werd al duchtig gespeculeerd over een eventuele overname.

Gisteren schoot het aandeel van Spyker de hoogte in na berichten over een eventuele overname, maar zowel GM als Spyker ontkenden dat ze een overeenkomst hadden. Vandaag was het aandeel geschorst om eventuele speculatie te vermijden. Korte tijd na het sluiten van de beurs kwam de mededeling van Spyker dat er dan toch een overeenkomst was tussen beide partijen. Spyker betaalt 74 miljoen dollar cash en 326 miljoen dollar in aandelen aan GM. De Zweedse regering zal zich garant stellen voor de lening van 400 miljoen euro voor Saab. Dat bevestigde de Zweedse minister van Economische Zaken Maud Olofsson. Naar alle waarschijnlijkheid zal de overname ergens volgende maand afgerond worden. Met het nieuws komt een einde aan maandenlange speculatie over het einde van Saab. Nadat een eerste deal tussen Spyker en GM eind vorig jaar was afgesprongen, leek het nog eerst over en out voor het Zweedse automerk. Om een idee te geven: Spyker verkoopt per jaar enkele tientallen auto’s, terwijl Saab er afgelopen jaar naar schatting 55.000 verkocht. Spyker produceert exclusieve luxeauto’s en is sinds een aantal jaren beursgenoteerd. De voormalige rijtuigenfabriek Spyker was begin vorige eeuw de eerste Nederlandse producent van auto's, maar ging in de jaren twintig failliet. In 2001 werd het bedrijf nieuw leven ingeblazen. Volgens experts zou het bedrijf in zijn negenjarig bestaan nog nooit winst hebben gemaakt. Met de overname van Saab hoopt Spyker de kennis en ervaring van de Zweden te bemachtigen. Begin 2009 kwam Saab zwaar in de problemen. Het bedrijf heeft een schuld van 930 miljoen euro en de verkoop daalt. In 2008 zakte die met 25.000 tot onder de 100.000 exemplaren. Toen moederbedrijf GM (dat Saab volledig overnam in 2000, red.) even op het randje van faillissement balanceerde, was Saab een van de eerste merken die in de etalage werden gezet.

bron: www.deredactie.be

zaterdag 2 januari 2010

Zweden jagen voor het eerst in 45 jaar op wolven


In Zweden is vandaag voor het eerst in 45 jaar op wolven gejaagd. Het Zweedse parlement besliste in oktober om het aantal wolven in het land te beperken tot ongeveer 210.

De jacht op de wolven is vandaag van start gegaan en loopt tot en met 15 februari, net voor het paringsseizoen van de wolven begint. Zo'n 10.000 jagers zouden de komende weken op pad gaan. De overheid laat wel maar toe 27 wolven te doden in de 5 regio's waar de dieren zich voortplanten. Dat komt ongeveer neer op 10 procent van de wolvenpopulatie in het land. In totaal zouden er na de jacht nog zo'n 210 wolven in heel Zweden moeten overblijven. Op de eerste dag in 45 jaar dat er op de dieren gejaagd mocht worden, zouden al meteen 20 wolven gedood zijn. Door het wolvenaantal te beperken wil de Zweedse overheid de tolerantie bij de bevolking voor de aanwezigheid van wolven in Zweden verhogen. De jacht op de wolven wordt streng gecontroleerd door de overheid. Jagers moeten elke keer ze een wolf raken, verslag uitbrengen bij de lokale autoriteiten. De jagers moeten de quota ook elk uur controleren om te voorkomen dat er te veel wolven gedood worden. Ondanks de strenge controle wordt de wolvenjacht niet overal goedgekeurd. Volgens de Zweedse Vereniging voor Natuurbehoud is de wolvenjacht tegen de EU-regelgeving omdat de Zweedse wolvenpopulatie nog geen gezond niveau had bereikt. Wellicht volgt er een klacht bij de Europese Commissie.

bron: www.deredactie.be