zaterdag 14 augustus 2010

Het vertrek

De laatste douche, het laatste ontbijt ... het vertrek is nabij. De koffers worden verder ingepakt en naar de bus gebracht. Dan is het tijd om te poetsen, te poetsen en te poetsen. Om 10u30 start de controle van de chalets en alles blijkt in orde te zijn. Oef. Zoals afgesproken vertrekken we om 11u naar Kalmar en genieten in Ikea van zalm, pasta of köttbullar. Om 13u is het echt zover, we vertrekken in de richting van Vaxjo om de kanovaarders op te halen in Aby. Morgenvroeg zijn jullie "schatjes" weer thuis.

Ik denk dat zowel alle deelnemers als alle begeleiders een zeer leuke week hebben gehad en ik hoop dat jullie er volgend jaar weer bij zullen zijn.

Steven

Voor de foto's: klik hier.

vrijdag 13 augustus 2010

Het centrum

Deze morgen was het uitslapen. Na het toch moeilijke opstaan, hebben we met een klein groepje leerlingen een frisse duik genomen in de zee ... zalig! Daarna hebben we rustig op het terras uitgebreid ontbeten in het zonnetje. Toen vertrokken we om : een groepsfoto bij de runensteen te nemen, de maquette van öland te bekijken en even rond te kijken in het museum, te eten aan het strand met zicht op de ölandbrug, de ruïnes van Greborg te bezoeken en om dan terug te keren naar de camping om de laatste keer te zwemmen in de zee en een sauna te nemen om dan daarna "gezellig" het laatste avondmaal te hebben: bbq. Na de bbq is er de fuif, we gaan het zeker niet te laat maken hoor ...

Laurens

Voor de foto's: klik hier.

donderdag 12 augustus 2010

Het vaste land

Vandaag zijn de weergoden ons opnieuw goed gezind. De temperatuur stijgt tot een goeie 25°C en heel de dag volop zon. 's Morgens vertrekken we naar het vaste het Glasdistrict van Orrefors en Kosta Boda. Na een rit van 1,5 uur bezoeken we een glasfabriek. We krijgen er twee verschillende technieken te zien: bij de eerste wordt er vloeibaar glas in een centrifuge gegoten en ontstaat er een na afkoelen een vaas; bij de tweede techniek wordt er lucht in het glas geblazen. Na de gebruikelijke stop in de fabriekswinkel rijden we naar de glasgraveerder waar we een glas laten graveren door Jens Leek.
We lunchen aan het Orranäsasjönmeer, maar worden er weggepest door wespen. We rijden dan snel verder naar het Grönasens elandenpark. We zien er in het kleine domein een elandenfamilie maar geen in het grote gebied waar we rondwandelen. Vervolgens rijden we naar Kalmar waar we twee uur vrij kunnen rondlopen, winkelen, een ijsje eten, ...
Om zes uur zijn we in Ikea en genieten er van het plaatselijke lekkers.

Voor de foto's: klik hier.

woensdag 11 augustus 2010

Het Zuiden

Vandaag is het opnieuw mooi weer. De zonnecrème wordt weer bovengehaald (door sommigen want enkelen geraken toch een beetje verbrand). Steven leert ons een kompas te gebruiken en dan vertrekken we voor een tocht van een 5,6 km in rechte lijn. Door het terrein zullen wij wel enkele kilometers meer afleggen. Tussen 12u00 en 12u45 is iedereen aangekomen aan de parking vanwaar de bus ons na de lunch naar het heropgebouwde vikingdorp Eketorp heeft gebracht. In het dorp kunnen we broodjes bakken, boogschieten, een kussengevecht op een balk houden, ons verkleden en vechten met een knuppel en schild. Na een zeer leuke anderhalf uur vertrekken we naar het zuidelijkste punt: Ottenby. In het vogelringcentrum beklimmen we de vuurtoren "Lange Jan", vanwaar we een prachtig uitzicht hebben over de Oostzee en de Kalmarsund met veel zwanen, zeehonden en aalscholvers. Nu wacht de spaghetti en een nieuw avondspelletje.

Voor de foto's: klik hier.

Zweden Kano (3)

De kanovaarders zijn vandaag aangekomen in Rottne. Alles is nog steeds ZEER OK :-)

dinsdag 10 augustus 2010

De fietstocht

Vandaag hebben we het getroffen met het weer. Voor de eerste keer komt de zon erdoor. Alleen bij het vertrek is het nog bewolkt en hierdoor zijn we te warm gekleed. Op verschillende posten moeten we opdrachten uitvoeren. Na zestig kilometer in de zon zijn we blij dat we in Borgholm een ijsje kunnen eten. Vanavond worden we getrakteerd op pizza (margarita, hawai, kebbab of vegie). Nu zijn we met een avondspelletje (wie ben ik) bezig. Straks wordt er nog een watermeloen aangesneden.

Voor de foto's: klik hier.

Zweden Kano (2)

De kanovaarders amuseren zich rot. Ze zijn aangekomen op het eilandje Bergo. Dit is ook de plaats waar ze vannacht zullen overnachten.

maandag 9 augustus 2010

Het Noorden

Vandaag hebben we het noorden van het eiland bezocht. De eerste activiteit was een tocht van 4,5 km in het natuurreservaat Trollskogen waar we trollen hebben gezocht; vikingraven, een teerput en een scheepswrak hebben gezien. Na de lunch hebben we een kilo blauwe bessen geplukt waar confituur zal worden van gemaakt. De volgende stop was in Byrum waar een kleine falaisekust is en vanwaar we de Blu Jungfrun konden zien. Dat is een rode granieten rots waar een labirynth is gemaakt dat volgens de legende de ontmoetingsplaats was voor heksen. Dan bezoeken we de enige polijstmolen van Zweden in Jordham. Een beetje verder in Djupvik proberen we nog wat fossielen te zoeken met wisselend succes.

Voor de foto's: klik hier.

Zweden Kano (1)

Van de kanovaarders nog geen nieuws ontvangen en dat betekent normaal dat alles goed verloopt. Voor foto's is het wachten tot na de vakantie.

zondag 8 augustus 2010

We zijn in Zweden

Kano: 7u15, We worden afgezet in Aby aan het kanocenter. We zijn klaar voor onze avontuurlijke week op het water.

Öland: Omstreeks 9u45 zijn we vanmorgen aangekomen op de camping van Lundegard. We hebben onze chalets gekozen, onze bagage uitgepakt en hebben dan een rondleiding gekregen zodat we weten waar we alles kunnen vinden van toiletten tot het campingwinkeltje. De begeleiders die al aanwezig waren en hebben dan onze voedselpaketten gegeven. Na de lunch zijn we gestart met de rustige namiddagactiviteiten: een t-shirt batikken, een glas en een stukje hout graveren. Straks gaan we nog lekker barbecueën. Tot morgen voor een volgend blogje.

Voor de foto's van vandaag: klik hier.

vrijdag 6 augustus 2010

Het is bijna zover: het vertrek naar Zweden

Hey hey vanuit Jönköping, Sverige.

Wij wensen alle deelnemers en begeleiders voor morgen een fijne reis naar Aby, Växjö (kano) en Köpingsvik, Borgholm (Öland).

Groeten,
Steven, Ann en Ebba