vrijdag 24 september 2010

Abba houdt niet van "Mamma Pia"


De extreem-rechtse Deense Volkspartij mag de hit "Mamma Mia" van Abba niet meer gebruiken tijdens haar meetings. De voormalige Zweedse popgroep heeft haar dat verboden.

De tekst van "Mamma Mia" werd door de Volkspartij veranderd in "Mamma Pia", een lofbetuiging aan Pia Kjaersgaard, de voorzitter van de partij. Het lied werd niet gebruikt bij openbare aangelegenheden, maar tijdens meetings op partijbijeenkomsten. Toch kan het niet voor Abba: de groep staat sowieso niet toe dat zijn muziek gebruikt wordt in een politieke context. De Deense Volkspartij heeft al laten weten dat ze het liedje niet meer zal zingen.

maandag 20 september 2010

Zweden "Oland" 2010 - verslag van een deelnemer

Dag 1: Na een lange reis rusten we, pakken we onze koffers uit en spelen we even (bijna een hele dag). We eten barbecue. En doen een avondspel en gaan dan slapen tot onze wekkers onze dromen uiteen doen splashen.

Dag 2: Trolskogen is een trollenbos met daarin ook trollen. Maar eerst nog even een duik binnen in die prachtige huisjes met informatie over het bos en nog anderen onderwerpen. Daarna gingen we het bos in trollen bezoeken dat maar kleine (onnozele) wezentjes zijn en we gaan verder. Dan komen we een informatiebordje tegen en we krijgen wat uitleg van Steven. Even later komen we een leeggelopen bron tegen. We komen een beetje verder een aangespoeld scheepswrak tegen. Als de wandeling gedaan is lunchen we en gaan naar de bus die al staat te wachten op ons. We komen aan op onze bestemming, een vuurtoren met de naam “Lange Erik”. We vertrekken naar de fossielen in Bla Jungfrun. Als we klaar zijn gaan we terug naar de bus. Op weg naar het chaletpark.

Dag 3: De fietstocht van meer dan 60 km met heel veel opdrachten. We hebben chance met het weer. We kiezen een fiets krijgen korte uitleg hoe we moeten fietsen en in welke richting. We hebben ook goe gelachen met die torpedorem (dat is een achteruittraprem en dat is zeer vervelend ). Als we zijn aangekomen brengen we onze lompe fietsen binnen en gaan dan een lekker ijsje halen met 3 bollen en een goeie spuit slagroom op.

Dag 4: De steppe met adders en bloedzuigers en teken. Einde van die kei leuke steppe en nu lunchen met zen alle op een hoop stenen. Nu naar Eketorp de stad van de geschiedenis. We gaan nu naar “Lange Jan”.

Dag 5: We gaan naar de glas fabriek Orrefors, daar zien we hoe de glasgraveerder voor ons iets graveert op glas. Daar heb ik glazen laten graveren voor thuis. In de namiddag zijn we naar het elandenpark geweest waar we een uitleg van een gids kregen. Als afsluiter van die leuke dag zijn we bij IKEA gaan eten.

Dag 6: Vandaag mogen we uitslapen. We kopen ook onze laatste geschenkjes voor thuis. We gaan een burcht bezoeken en eten er een snackje. Deze avond gaan we fuiven, BBQ-en, en dan naar bed om morgenvroeg te poetsen, en dan de bus op naar huis.

Naar huis gaan is best leuk, na deze vermoeiende maar toch boeiende ervaringrijke week.

Olivier Papermans

Fossielen zoeken in Cap Blanc-Nez



Hierbij meer informatie over onze jaarlijkse fossielentocht.

Waar: Cap Blanc-Nez (Nord-pas-de-Calais, Frankrijk)
Wanneer: zaterdag 12 oktober 2011
Vertrek: 8u15 aan de hoofdingang van het station van Mechelen
Aankomst: tussen 19u00 en 19u30 uur (idem vertrekplaats)

Meebrengen:
eten en drinken voor een ganse dag
waterdicht schoeisel
warme en waterdichte kledij (we zijn de hele dag buiten)
plastiek zakjes om de gevonden fossielen op te bergen
VERPLICHT: reservekledij en schoenen.
eventueel: hamer en beitel, een verrekijker en een vogelgids

Prijs: 10,00 EUR (drankje inbegrepen bij vertrek op Cap Blanc Nez)

Inschrijven kan tot ten laatste vrijdag 14 oktober 2011 bij je leerkracht op een deelnemende school.

Centrumrechts wint verkiezingen in Zweden

In Zweden heeft premier Fredrik Reinfeldt (foto) de verkiezingen gewonnen. Zijn centrumrechtse alliantie haalde echter drie zetels te weinig voor een meerderheid. Voor het eerst zit extreemrechts in het Zweedse parlement.

De centrumrechtse alliantie van 4 partijen van huidig premier Reinfeldt haalde 172 van de 349 zetels in het Zweedse parlement, 3 zetels te weinig voor een meerderheid. Maar de meeste aandacht ging naar de historische overwinning van extreemrechts. De anti-immigrantenpartij Zweedse Democraten (foto) slaagde er voor het eerst in om in het parlement verkozen te worden en haalde meteen 20 zetels binnen. Aftredend premier Reinfeldt heeft al te kennen gegeven dat samenwerken met extreemrechts er niet in zit. "We zullen niet samenwerken of afhankelijk worden van de Zweedse Democraten", zei hij in een reactie op de verkiezingsuitslag. Reinfeldt wil daarentegen praten met de Groene Partij, die momenteel een oppositieblok vormt met de sociaaldemocraten. Het blok behaalde 157 zetels in het parlement. De Groene Partij liet al weten dat het oppositieblok wat hen betreft verenigd blijft en dat samenwerken met de alliantie van Reinfeldt weleens "zeer moeilijk" zou kunnen worden. Reinfeldt sluit ook een samenwerking met de sociaaldemocraten niet uit. Reinfeldt kwam in 2006 aan de macht na 12 jaar sociaaldemocratisch bestuur. De sociaaldemocraten zelf scoorden binnen het blok met 32 procent van de stemmen historisch slecht. Als Reinfeldt zichzelf opvolgt als premier, zou dat de eerste keer zijn dat in Zweden een centrumrechtse premier zichzelf kan opvolgen.

bron: www.deredactie.be