zondag 10 april 2011

Zweden betalen met Pippi-biljetten

De Zweedse nationale bank heeft bekend gemaakt een afbeelding van de geestelijk moeder van Pippi Langkous – kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren – op het nieuwe Zweedse 20-kronenbiljet (omgerekend 2,20 euro) zal komen te staan. Volgens een woordvoerder werd de schrijfster samen met vijf andere – reeds overleden – bekende Zweden uit circa 600 voorstellen gekozen om de nieuwe biljetten ‘op te fleuren’.

Er is vrij lang bij de Riksbanken – die tussen 2012 en 2016 (bijna) al het papier- en muntgeld gaat vervangen – gediscussieerd over welke bekende Zweden op de biljetten zullen prijken. Uiteindelijk is er – naast Astrid Lindgren – gekozen voor troubadour Evert Taube (50-kronenbiljet), actrice Greta Garbo (100-kronenbiljet), cineast Ingmar Bergman (200-kronenbiljet) en operazangeres Birgit Nilsson (500-kronenbiljet). Op het 1000-kronenbiljet – dat omgerekend een waarde van circa 110 euro vertegenwoordigd – zal voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties (1953-1961) en vredespleiter Dag Hammerskjöld afgebeeld gaan worden.

Er is overigens ook droevig nieuws te melden: Zo zullen de schrijfster Selma Lagerlöf (geestelijk moeder van Nils Holgersson), de stichter van het moderne Zweden Gustav Vasa en de grondlegger van de hedendaagse plantenkunde Carl von Linné (Linnaeus) niet weerkeren op één van de nieuwe bankbiljetten.

dinsdag 5 april 2011

Snabba cach

Hardboiled thriller uit land van "Millennium"

Een blik op de televisiezenders, op de dvd-rekken en in de boekenwinkels zegt genoeg: Scandinavische misdaad in het algemeen en Zweedse crimi in het bijzonder is helemaal in. In de cinema’s scoorde voorlopig enkel de "Millennium"-trilogie maar daar wil "Snabba cash" verandering in brengen. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2006 van Jens Albinus, een voormalige pleiter die in eigen land vergeleken wordt met James Ellroy en Dennis Lehane.

meer info: klik hier