zaterdag 29 oktober 2011

Facebook bouwt serverstation in Zweden


De Amerikaanse sociaalnetwerksite Facebook bouwt zijn eerste Europese datacentrum in de Zweedse stad Lulea, net onder de poolcirkel.
De servers vinden onderdak in drie grote hallen met een totale oppervlakte van 28.000 vierkante meter. De eerste zaal moet binnen een jaar al in gebruik zijn, de laatste tegen 2014. Tom Furlong van Facebook stelde het project voor in Lulea, een kuststad met 45.000 inwoners. De vrieskou onder de poolcirkel moet de koeling van de servers vergemakkelijken en alle elektriciteit zal van een waterkrachtcentrale komen. Facebook heeft de plannen voor het eerste Europese serverstation van de sociaalnetwerksite voorgesteld in Zweden. 


Bron: www.deredactie.be

Gsm-fabrikant Sony-Ericsson houdt op te bestaan


De gsm-fabrikant Sony Ericsson houdt op te bestaan. Het Japanse Sony zal de 50 procent aandelen die zijn Zweedse partner Ericsson in de joint venture bezit, overkopen voor iets meer dan 1 miljard euro. Dat hebben de beide bedrijven vandaag meegedeeld.
Bij de voorstelling van de resultaten van het derde kwartaal zei de gsm-fabrikant dat het gamma in de loop van 2012 volledig op smartphones gericht zou worden. Nu al maken smartphones 80 procent uit van de verkoop. Howard Stringer, de topman van Sony, wil de smartphones integreren in het aanbod van Sony van televisies, laptops en tabletcomputers. "Daarmee is onze vierschermenstrategie compleet", zei hij. De joint venture tussen Sony en Ericsson werd tien jaar geleden, in oktober 2001, opgestart. Ze heeft momenteel naar schatting een marktaandeel van minder dan 2 procent op de gsm-markt. 
Sony Ericsson boekte in 2010 een omzet van 6,3 miljard euro en een nettowinst van 90 miljoen euro. De transactie zal naar verwachting in januari afgerond worden.

Chinezen nemen Zweedse autobouwer Saab over


Het Zweedse automerk Saab komt in Chinese handen. Het Nederlandse moederbedrijf Swedish Automobile heeft het overnamebod van de Chinese autobedrijven Pang Da en Youngman aanvaard. In ruil voor 100 miljoen euro verwerven zij alle aandelen van Saab Automobile en Saab Great Britain.
Saab werd begin vorig jaar overgenomen door Spyker Cars, de Nederlandse producent van sportwagens. Maar begin dit jaar kwam het inmiddels omgedoopte bedrijf Swedish Automobile zelf ook in de problemen omdat er onvoldoende kapitaal was om de fabrieken draaiende te houden en het personeel te betalen. Sinds april ligt de productie stil. Nu er een overnemer gevonden is, wordt de productie begin januari hervat. De Zweedse autobouwer zou naar verluidt voor 150 miljoen euro schulden hebben. De Chinezen hebben beloofd om een langetermijnfinanciering voor het noodlijdende bedrijf uit te werken. De overname moet wel nog worden goedgekeurd door de betrokken autoriteiten, de voormalige eigenaar General Motors en de Europese Investeringsbank. De vakbonden bij Saab reageren voorzichtig positief op de overname. "Het belangrijkste is dat er een langetermijnoplossing komt voor Saab", zei een vakbondsman. Swedish Automobile onderhandelde eerder ook al met de Chinezen, maar die besprekingen sprongen toen af door het getreuzel van de Chinese overheid. Uit die onderhandelingen was overigens al gebleken dat een deel van de productie naar China gaat maar dat de fabriek in het Zweedse Trollhättan gewoon blijft bestaan. Bij Beherman, de Belgische invoerder van Saab, wordt tevreden gereageerd op de overname. Volgens de woordvoerder van Beherman zal Saab in januari ook met een stand op het Brusselse autosalon aanwezig zijn.

Video: klik hier

maandag 24 oktober 2011

De hikers hebben de smaak te pakken.

De Öland-hikers hebben zich deze zomer in Zweden zo goed geamuseerd dat ze in september al de gedachte hadden om nog eens af te spreken.

Ze hebben hun agenda’s eens samengelegd en op zaterdag 5/11 en zondag 6/11 gaan ze de Belgische ardennen onveilig maken.

Ze vertrekken op zaterdag in alle vroegte naar Solwaster in de buurt van Spa-Francorschamps. Daar zullen ze een wandelroute afleggen van 21km doorheen mooi bossen, langs kabbelende riviertjes en de venen. Ze overnachten in de jeugdherberg van Malmedy. Op zondag wandelen ze 17km doorheen het natuurreservaat van de Hoge Venen in de buurt van Hockai.

Verslag en foto’s volgen.

Serge

zondag 23 oktober 2011

Fotoreportage "Fossielen zoeken in Cap Blanc-Nez"

Afgelopen zaterdag (22/10/2011) trokken 66 leerlingen van BS GO! Lyceum Mechelen, BS GO! Ter Bronnen Kampenhout, KA Lyceum Mechelen en KA Pitzemburg Mechelen naar Cap Blanc-Nez aan de Franse opaalkust om er fossielen te zoeken. Mede dank zij het zeer mooie weer (we konden zelfs de Engelse "White Cliffs of Dover" zien) en de grote vondst werd het een zeer geslaagde dag.

Voor de foto's: klik hier

vrijdag 14 oktober 2011

Zweden 2012

Noteer alvast in jullie agenda: "Zweden 2012" van zaterdag 4 augustus t.e.m. zondag 12 augustus.

donderdag 6 oktober 2011

Tomas Tranströmer wint de Nobelprijs Literatuur


Tomas Tranströmer heeft de Nobelprijs Literatuur gewonnen. De Zweedse dichter (80) is in zijn thuisstad Stockholm bekroond met de prestigieuze literatuurprijs. "We zijn overweldigd", laat zijn woordvoerster Anna Tillgren weten. "Voor veel medewerkers van uitgeverij Bonniers is dit de mooiste dag uit hun leven."

De jury heeft voor Tranströmer gekozen "omdat hij ons met zijn compacte, heldere beelden een frisse toegang tot de realiteit geeft". Voor het eerst sinds lang heeft een van de echte favorieten het gehaald. Het is ook de eerste keer in 37 jaar dat de Zweedse Academie voor een auteur van eigen bodem heeft gekozen.
Belga
Tranströmer is ook vertaler en psycholoog. Hij begon als 13-jarige te schrijven en debuteerde in 1954 op zijn 23e met de bundel "17 gedichten". Hij werkte in jeugdgevangenissen tot hij in 1990 na een beroerte ernstige problemen kreeg met zijn spraak en zijn motoriek. Hij bleef wel nog schrijven met de hulp van zijn vrouw Monica.
Tranströmer heeft veel dichtbundels en enkele romans geschreven. Daarnaast schreef hij ook werken voor koren. Hij gebruikt schijnbaar eenvoudige beelden van het dagelijkse leven om een inzicht te geven in de menselijke geest. Er zit ook veel humor in zijn werk.
Sinds de jaren 50 is hij zeer goed bevriend met de Amerikaanse dichter Robert Bly, die zijn werk in het Engels vertaalde. Het werk waarin zijn correspondentie met Bly verzameld werd, heet "Air mail" (2001). In Engelstalige landen is hij waarschijnlijk de meest bekende Scandinavische dichter.
Enkele titels van hem zijn "17 gedichten" en "Nachtzicht". In 2007 kreeg hij al een speciale Lifetime Recognition Award van het Canadese Griffin Trust for Excellence in Poetry en zijn oeuvre werd nog met verschillende andere internationale prijzen bekroond. Tranströmer is ook amateur-muzikant: hij speelt piano en orgel.

Tranströmer is de achtste Zweed die de Nobelprijs Literatuur wint. De prijs is 1,1 miljoen euro waard en wordt op 10 december in Stockholm uitgereikt.
Bron: www.deredactie.be

Fossielen zoeken in Cap Blanc-Nez


Hierbij meer informatie over onze jaarlijkse fossielentocht.

Waar: Cap Blanc-Nez (Nord-pas-de-Calais, Frankrijk)
Wanneer: zaterdag 22 oktober 2011
Vertrek: 8u15 aan de hoofdingang van het station van Mechelen
Aankomst: tussen 19u00 en 19u30 uur (idem vertrekplaats)

Meebrengen:
eten en drinken voor een ganse dag
waterdicht schoeisel
warme en waterdichte kledij (we zijn de hele dag buiten)
plastiek zakjes om de gevonden fossielen op te bergen
VERPLICHT: reservekledij en schoenen.
eventueel: hamer en beitel, een verrekijker en een vogelgids

Prijs: 10,00 EUR (drankje inbegrepen bij vertrek op Cap Blanc Nez)

Inschrijven kan tot ten laatste vrijdag 14 oktober 2011 bij je leerkracht op een deelnemende school.