zondag 28 maart 2010

Verkoop van het Zweedse Volvo aan het Chineese Geely is afgerond .


De Chinese autobouwer Geely gaat het Zweedse Volvo Cars overnemen. Dat is Geely overeengekomen met Ford, de Amerikaanse moedergroep van Volvo Cars.

Geely en Ford bereikten in december al een principeakkoord over de verkoop, maar de voorbije maanden waren er nog onduidelijkheden over de financiering. Geely zou volgens mediaberichten 1,3 miljard euro betalen. Volvo produceert jaarlijks 300.000 auto's, onder meer in Gent. Ford zette de Zweedse dochter in de etalage als gevolg van de financiële crisis. De vakbonden staan achter de overname door Geely. Eerder deed Ford ook al de Britse filialen Aston Martin, Land Rover en Jaguar van de hand. Op enkele maanden tijd zijn de twee Zweedse automerken, Saab en Volvo Cars, van eigenaar verwisseld. De deal heeft niets te maken met Volvo Trucks, het Zweedse concern dat vrachtwagens produceert, onder meer ook in Gent.

Een vleugje Zweden, een vleugje China: Volvo (Latijns voor "ik rol") werd in 1927 opgericht in Zweden en groeide al snel uit tot een groot producent van auto's en vrachtwagens. In '65 opende Volvo een fabriek in Gent, nu de grootste van het bedrijf buiten Zweden. In '69 verkocht moedergroep Volvo AB de auto-afdeling aan het Amerikaanse Ford. De rest van het concern, met onder meer de vrachtwagenafdeling, bleef een onafhankelijk Zweeds bedrijf. Geely (Chinees Jili "geluk en voorspoed") werd in 1986 opgericht als koelkastenproducent. Later begon het auto-onderdelen en motorfietsen te bouwen, sinds '98 ook auto's. Het is nu een van de grote autoproducenten in China. Geely kocht onlangs ook een controlebelang van 51% in Manganese Bronze, de Britse bouwer van Londense taxi's. Nu komt daar Volvo Cars bij.

bron: www.deredactie.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten