zondag 28 maart 2010

Verkoop van het Zweedse Volvo aan het Chineese Geely is afgerond .


De Chinese autobouwer Geely gaat het Zweedse Volvo Cars overnemen. Dat is Geely overeengekomen met Ford, de Amerikaanse moedergroep van Volvo Cars.

Geely en Ford bereikten in december al een principeakkoord over de verkoop, maar de voorbije maanden waren er nog onduidelijkheden over de financiering. Geely zou volgens mediaberichten 1,3 miljard euro betalen. Volvo produceert jaarlijks 300.000 auto's, onder meer in Gent. Ford zette de Zweedse dochter in de etalage als gevolg van de financiële crisis. De vakbonden staan achter de overname door Geely. Eerder deed Ford ook al de Britse filialen Aston Martin, Land Rover en Jaguar van de hand. Op enkele maanden tijd zijn de twee Zweedse automerken, Saab en Volvo Cars, van eigenaar verwisseld. De deal heeft niets te maken met Volvo Trucks, het Zweedse concern dat vrachtwagens produceert, onder meer ook in Gent.

Een vleugje Zweden, een vleugje China: Volvo (Latijns voor "ik rol") werd in 1927 opgericht in Zweden en groeide al snel uit tot een groot producent van auto's en vrachtwagens. In '65 opende Volvo een fabriek in Gent, nu de grootste van het bedrijf buiten Zweden. In '69 verkocht moedergroep Volvo AB de auto-afdeling aan het Amerikaanse Ford. De rest van het concern, met onder meer de vrachtwagenafdeling, bleef een onafhankelijk Zweeds bedrijf. Geely (Chinees Jili "geluk en voorspoed") werd in 1986 opgericht als koelkastenproducent. Later begon het auto-onderdelen en motorfietsen te bouwen, sinds '98 ook auto's. Het is nu een van de grote autoproducenten in China. Geely kocht onlangs ook een controlebelang van 51% in Manganese Bronze, de Britse bouwer van Londense taxi's. Nu komt daar Volvo Cars bij.

bron: www.deredactie.be

zaterdag 27 maart 2010

Intiem reünieconcertje? Ja, waarom niet?


Staat de Zweedse band "ABBA" toch open voor een (eenmalig) reünieconcert? Voor het eerst hebben oud-groepsleden zich minder afkerig over dat idee uitgesproken.

Björn Ulvaeus en Benny Andersson werken in Londen aan een nieuwe musical. Ze werden er geïnterviewd door The Times. De krant wou weten of ze zouden openstaan voor een intiem reünieconcert voor genodigden, dat zou worden opgenomen en zo wereldwijd verspreid. "Ja, waarom niet? Dat is geen slecht idee", was het verrassende antwoord. Eerder hebben de oud-leden van Abba zich altijd fel uitgesproken tegen een reünieconcert. "We zullen nooit meer samen op het podium staan", klonk het vorig jaar nog. "Daar is geen enkele reden voor. Geld is geen punt en we hebben liever dat de mensen ons zich herinneren zoals we waren: jong, exuberant, vol energie en ambitie".

bron: www.deredactie.be

donderdag 25 maart 2010

Leven van Astrid Lindgren wordt verfilmd


Het leven van de wereldberoemde Zweedse schrijfster Astrid Lindgren, de geestelijke moeder van Pippi Langkous, wordt verfilmd. Dat schrijft de Zweedse krant Svenska Dagbladet.

Wie de regie op zich neemt en wie de hoofdrol zal spelen is nog niet bekend. Het scenario van de film wordt geschreven door Benedikt Räskau, die eerder al meewerkte aan een biopic over de Duitse actrice Romy Schneider. De film wordt gedraaid in nauwe samenwerking met Lindgrens dochter Karin Nyman. Er zal vooral worden ingegaan op de jonge jaren van de schrijfster, die 95 jaar is geworden. Als jong meisje werkte Lindgren als kantoorhulp op een krantenredactie. Op haar achttiende werd ze zwanger van de hoofdredacteur, maar ze weigerde met hem te trouwen. Ze voedde haar zoontje alleen op, tot ze haar latere echtgenoot ontmoette, met wie ze nog een dochter kreeg. Voor die dochter schreef ze begin jaren 40 een eerste verhaal over Pippi Langkous. Het vrijgevochten roodharige meisje zou haar bekendste jeugdromanpersonage worden.

bron: www.deredactie.be

woensdag 24 maart 2010

Kitty Crowther wint Astrid Lindgren Award


De Britse schrijfster/illustratrice Kitty Crowther (39), die in België woont en werkt, heeft de Astrid Lindgren Memorial Award gewonnen. Het geldbedrag dat aan de prestigieuze prijs voor kinder- en jeugdliteratuur verbonden is, kan tot 515.000 euro oplopen.

Crowther wordt door de jury omschreven als een vertelster die "de traditie van het prentenboek bewaart en tegelijkertijd vernieuwt". De illustratrice won eerder al verschillende prijzen, onder meer voor haar boek "In het pikkedonker" (Zilveren Griffel in 2003). In 2005 kreeg ze een Zilveren Penseel voor "Kleine dood en het meisje". Eenzaamheid, dood en familiale conflicten zijn terugkerende thema's in haar werk. Ze maakte al meer dan 30 boeken en illustreert zowel haar eigen werk als dat van andere auteurs (o.a. Bart Moeyaert en Toon Tellegen). "Als ik één woord zou mogen kiezen om mezelf te beschrijven, zou het vertelster zijn", aldus Crowther. "Boeken zijn altijd mijn vluchtoord geweest." Crowther begon door een gehoorstoornis pas op haar zesde te praten.

De Astrid Lindgren Memorial Award is werelwijd de belangrijkste prijs voor jeugdliteratuur. De prijs is genoemd naar de Zweedse schrijfster, die vooral bekend is van het personage Pippi Langkous. Eerder wonnen o.a. Christine Nöstlinger en Philip Pullman de prijs al.

bron: www.deredactie.be

maandag 22 maart 2010

Er rollen weer Saabs van de band.


De Zweedse autofabrikant Saab heeft de productie weer opgestart. De productieband lag stil sinds eind januari door overnameperikelen. Bijna 2 maanden na de overname door het Nederlandse Spyker kunnen er weer wagens worden geproduceerd.

De Nederlandse bouwer van luxewagens Spyker nam eind januari het verlieslatende Saab over van het Amerikaanse General Motors. Daardoor kwam een einde aan een maandenlange speculatie over het einde van het Zweedse automerk. Saab heeft zijn enige fabriek in Trollhättan in Zweden nu weer opgestart. "We vertrekken met een productie van 100 auto's per dag, maar dat willen we later verhogen. Dit is slechts een vertrekpunt", zei een woordvoerder. Saab wil dit jaar een kleine 40.000 auto's produceren. Eigenaar Spyker mikt op termijn op 50.000 à 60.000 exemplaren. In 2008 bouwde Saab nog 93.000 auto's.

bron: www.deredactie.be