dinsdag 10 april 2012

Guus Kuijer wint Astrid Lindgren Memorial Award 2012

De Nederlandse jeugdschrijver Guus Kuijer (69) heeft de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2012 gewonnen. Het is de eerste keer dat een Nederlandse schrijver deze prestigieuze prijs voor kinder- en jeugdliteratuur krijgt.
De ALMA is ongeveer 560.000 euro waard. De prijs werd in 2002 ingesteld door de Zweedse regering en gaat naar een auteur, illustrator of organisatie die volgens de jury in de geest van Astrid Lindgren werkt en de kinder- en jeugdliteratuur wereldwijd promoot. Astrid Lindgren (1907-2002) is bekend van onder meer "Pipi Langkous", "Ronja de roversdochter" en "De gebroeders Leeuwenhart".
Guus Kuijer debuteerde in 1975 als jeugdauteur met het boek "Met de poppen gooien". Het boek werd meteen bekroond met de Gouden Griffel. Over het hoofdpersonage Madelief zou Kuijer nog vier boeken schrijven.
In 1979 kreeg Guus Kuijer de hoogste Nederlandse onderscheiding: de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Hij won nog verschillende Gouden en Zilveren Griffels en werd in 2000 onderscheiden met de Jonge Gouden Uil met "Voor altijd samen, amen". Vijf jaar later kreeg hij de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs voor "Het boek van alle dingen". Dat boek beschouwt Kuijer als het belangrijkste werk uit zijn carrière. Vorig jaar publiceerde de auteur "Draaikonten en haatblaffers".
Guus Kuijer werd geselecteerd uit 184 kandidaten uit 66 verschillende landen. "ik ben bijzonder dankbaar. Ik hope dat deze onderscheiding een positieve invloed zal hebben op de kinderliteratuur in Nederland en in het buitenland", was de eerste reactie van de Nederalndse schrijver. Vorig jaar ging de Astrid Lindgren Memorial Award naar de Australische illustrator Shaun Tan.

bron: www.deredactie.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten