zaterdag 23 augustus 2008

foto's "Zweden kano"

De foto's van "Zweden Kano" staan op een aparte site, gemaakt door Jan Fissete: http://zweden.janfissette.be/

Veel kijkplezier!!!

zondag 17 augustus 2008

Dag 7

De week Zweden zit er op. Iedereen pakt zijn bagage in. De stuga's worden gepoetst en de tenten worden opgebroken. De deelnemers van Öland gaan nog lunchen bij Ikea in Kalmar; die van Anders en Hiking nuttigen hun lunch bij Smedjan in Borgholm. Daarna worden de kanovaarders opgehaald in Aby. De terugreis verloopt zeer rustig en de meeste deelnemers kunnen toch enkele uurtjes slapen. Om 6u45 zet Steven de telefoonketting in beweging omdat de aankomst later is dan voorzien. In Mechelen aangekomen is iedereen blij zijn familie terug te zien. De bagage wordt uit- en overgeladen en de gerookte vis wordt nog uitgedeeld. Sommigen nemen dan nog innig afscheid van elkaar. Het zit er definitef op.
Foto's: http://picasaweb.google.be/stevenvdt/Zweden2008


Ik dank alle deelnemers en begeleiders van deze 4 mooie natuurkampen in Zweden. Ik hoop dat jullie allemaal een leuke vakantie hebben gehad en ik jullie volgend jaar weer mag begroeten.

Steven

vrijdag 15 augustus 2008

Dag 6

Öland: Vandaag bezochten we het centrum van het eiland. Omdat de meesten al verschijnselen van vermoeidheid beginnen te vertonen, is de uitstap beperkt tot een halve dag. We bezoeken het toeristisch bureau van Öland. Op een maquette zien we mooi wat we deze week allemaal hebben gedaan. We kopen er de laatste souvenirs. Daarna bezoeken we de Karlevisteen, waar de traditionele groepsfoto's worden getrokken. We lunchen in Farjestaden waar we een heel mooi zicht hebben op de brug en Kalmar. Het is nu al tijd om naar de camping te rijden. In Borgholm pikken we de hikers op. Op de camping spelen we een kwis en maken we ons op voor de bbc en fuif. Morgen pakken we in en is vertrekken we rond de middag huiswaarts. Het zit er dus al bijna op.
Hikers: We hebben de nacht doorgebracht op de camping van Borgholm en hebben al slenterend gerelaxed in het centrum. We hebben onze tenten net opgeslagen op de camping "Lundegard" in Köpingsvik, waar de deelnemers van Öland verblijven. Als de deelnemers van Zweden Anders nu nog toekomen, kunnen we starten met de bbc. De foto's van onze trip staan vanaf nu online.
Foto's: http://picasaweb.google.be/stevenvdt/Zweden2008

Dag 5

Öland: Het was vandaag een lange dag. We vertrokken al om 8u30 naar het vaste land om enkele glasblazerijen te bezoeken. Eerst stopten we bij Carlos Pebaqué, een ingeweken Uruguaiaan. Hij maakt stukken in "Cara-techniek". Dit zijn schildering in glas. Heel mooi om naar te kijken. Daarna rijden we verder naar Orefors, de grootste fabriek in het glasdistrict. Be bekijken er een video over de geschiedenis van het glasblazen in Zweden. vervolgens lopen we door de fabriek waar we heel veel informatie krijgen van inze gids. Als laatste lopen we door het museum waar alle paradestukken uit elke belangrijke periode van de fabriek staan uitgestald.
Enkele straten verder stoppen we nog bij een glasgraveerder. Dit is ook een beroep apart. Bijna iedereen koopt er een glas als souvenir en laat het graveren. Het heeft ondertussen alweer geregend en de begeleiding verandert het programma. Ze opteren om onmiddelijk na de lunch aan het Orrannäsjö-meer te vertrekken naar Kalmar in plaats van een bezoek te brengen aan een elandenpark. In Kalmar krijgen we 2,5u vrij om de stad te bezoeken en te shoppen. Om de dag af te sluiten gaan we bij Ikea eten. De Kotbollar staan met stip op nummer 1. De winkel sluit om negen uur en dat is dan ook het moment om naar de camping te rijden. Om 10u gaan we direkt slapen. Morgen mogen we lekker lang uitslapen en krijgen we het ontbijt om 9u.
Anders: We zijn in Kalmar aangekomen en zijn onderweg drie keer uitgeregend. Patricia huurt op de camping ook een chalet zodat we onze kleren kunnen drogen en ze makkelijker kan koken. Voor de rest hebben we het naar onze zin. Morgen rijden we naar Öland en zit de lange, maar zeer mooie fietstocht er op.
Kano: We tellen af naar zaterdag of het weer moet drastisch veranderen. Door het slechte weer blijft het een zware en vermoeiende tocht. We zijn ondertussen ook al wat materiaal verloren.
Hiking: We trekken vandaag van As naar het zuidelijkste punt in en bezoeken er "Lange Jan". Na de middag worden we door de bus opgepikt en worden we afgezet in Borgholm. We bezoeken het dorpje en het is dus een rustige namiddag. Ook wij gaan morgen naar de camping waar de deelnemers van Zweden Öland zijn. Daar wacht ons een bbc en een fuif.
Foto's: http://picasaweb.google.be/stevenvdt/Zweden2008

woensdag 13 augustus 2008

Dag 4

Öland: Vandaag is het heel de dag mooi weer geweest. De eerste activitiet van de dag was een kompaswandeling door de "Stora Alvaret". Dit heidegebied staat op de lijst van het werelderfgoed van de Unesco. We wandelen een 7 km in ongeveer 2u. We zien er hazen, syberische sprinkhanen, vlinders, koeien en verschillende vogels. Aangekomen in Möckelmosa lunchen we, en vertrekken er rond 14u naar Eketorp. Dit is een reconstructie van een vikingendorp uit drie perioden (300-400 / 400-700 / 1000 - 1200 n.c.). Na een korte inleiding over de geschiedenis van het dorp verkennen we de site. Er is ook gezorgd voor randanimatie met middeleeuwse spelen. De anderhalf uur die we hier kregen is zo voorbij. Nu rijden we verder naar Ottenby - op de zuidpunt van het eiland - waar het volgelringcentrum is gevestigd. We beklimmen de vuurtoren "Lange Jan" en hebben er een schitterend panoramisch uitzicht op de zee en het eiland. Ondertussenis het al 16u30 en hebben we nog een busrit van anderhalf uur voor de boeg. We krijgen honger en de begeleiders hebben dat begrepen. Ze trakteren ons op snickers, mars en bounty. Jef heeft ondertussen al gebeld dat de pizzea's in de oven zitten. De dag zit er nog niet op want we gaan nog een avondwandeling maken in Borgholm (zijn we nu aan het doen). Rond 22u30 zullen we na een zeer leuke en mooie dag, moe maar voldaan in ons bedje vallen.
Hiking: Na de tocht over de "Stora Alvaret" gisteren trekken we langs de oostkust zuidwaarts. Rond de middag komen we aan in Eketorp en tjdens onze luch komen ook de deelnemers van Öland aan. Zij hebben boodschappen voor ons gedaan en we krijgen van hen alvast enkele appelszullen. De rest zullen afzetten op de camping in As. Samen met hen bezoeken we het vikingendorp.
Foto's: http://picasaweb.google.be/stevenvdt/Zweden2008

dinsdag 12 augustus 2008

Dag 3

Öland: Vanmorgen scheen de zon. Met goede moed zijn we aan de fietstocht gestart, maar ... na een uurtje was de pret al over en vielen de eerste druppels. Enkelen van ons waren te zomers gekleed en we werden al snel drijfnat. De begeleiders die rond reden konden aan enkele een reserve trui of een regenjekker geven. Door het slechte weer zakte de moed ons in de schoenen en hield de helft van de groep het rond de middag al bekeken en zakten af naar Borgholm, de eindbestemming. Het andere deel fietste flink verder en kregen in Himelsberga een kop lekkere hete groetensoep om wat op krachten te komen. Zij haalden tussen 16u en 17u de eindmeet. De eindbalans: één lekke band, vijf kapotte spaken en 2 geschaafde knieën. Op hun eigen mannier hebben ze er allemaal een spannende en leuke dag van gemaakt. Kok Jef serveerde een lekkere spagetti bolognaise met geraspte kaas. Op dit moment spelen we het Ronny-spel (genoemd naar de bedenker).

Anders: De hele dag heeft het geregend. Vanmorgen was één van de banden stuk en hebben we anderhalf uur bij de fietsenmaker gestaan. Al onze kleren waren zo nat dat we ze bij Zweden in de droogkast hebben mogen steken. Dit gebaar stellen we zeker op prijs. Ook wij hebben het lastig en zwaar maar we gaan er voor!!!

Kano: Vandaag was het koud, regenachtig en zwaar. Een van de kano's is zonder erg in de Orkensee omgeslagen. Alles is dus nat. Ondanks deze tegenslag blijven we zeer positief. We beleven alle uitdagingen van het kamp.

Hikers: Vandaag hebben we zoals aangekondigd de "Stora Alvaret" overgestoken. In het begin lag hij er drassig bij, maar naar het einde werd het droger en droger. We hebben onze tenten opgezet in Fklarlov. Morgen passeren we een vikingdorp en bereiken we de zuidpunt van het eiland. Jef zal ons morgen alles bezorgen voor een gezellige barbecue.

Foto's: http://picasaweb.google.be/stevenvdt/2008

maandag 11 augustus 2008

Dag 2

Hikers - 1e dag:
De hikers zijn gisteren vertrokken vanuit Farjestaden en hebben laten weten dat ze meer kilometers hebben gestapt dan voorzien. Ze bereikten de “Karlevisteen”. Ze hopen wel vurig dat het weer morgen zal beteren.
Öland - naar het Noorden:
We worden om 7u gewekt en enkele moedige Vikingen J wagen het om in de zee gaan te zwemmen. Om 8u worden de broodjes geleverd voor het ontbijt en het lunchpakket. Stipt om 9u vertrekt de bus naar het noorden van het eiland. De zon schijnt en we hopen dat het zo blijft. We maken een wandeling door het natuurreservaat “Trolskogen”. Wij noemen het gewoon het trollenbos omdat de dennenbomen eigenaardige vormen vertonen, die ontstaan zijn als reactie op insecteneitjes die op de bomen werden achtergelaten. Na de lunch plukken we rode en blauwe bessen, die we op de camping zullen verwerken in sap, confituur of pannenkoeken. Ondertussen is de zon verdwenen onder een wolkendek en vallen de eerste regendruppels. Vervolgens bezoeken we de beschermde falaisekust bij Byrums Sandvik, vanwaar we ook de “Blauwe Jonkvrouw” kunnen zien. Omdat we hier geen fossielen mogen rapen, rijden we door tot Aludden, waar we niet alleen fossielen vinden, maar ook het geraamte van een molen waarmee de typische Ölandse kalksteen werd gepolijst. Terug op de camping krijgen we een wortel als gezond tussendoortje. Er is nu tijd om nog te gaan zwemmen of om naar de sauna te gaan. Om 19u serveert onze kok lekkere vol-au-vent met frietjes, tomaten en komkommer. Als dessert krijgen we watermeloen. Om 20u30 start er nog een avondspel. We worden willekeurig in groepjes opgedeeld om lekaar wat beter te leren kennen. We spelen o.a. met reuze dominostenen, mikado en blokken; "wie ben ik", pictionary en met "2 in 1 broek"-lopen.
Foto's: http://picasaweb.google.be/stevenvdt/Zweden2008

Hiking:
We sturen dit bericht vanop een winderige camping in Morbylanga. We hebben een zonnige en vlotte dag achter de rug. Morgen steken we heel misschien de Stora Alvaret over.

zondag 10 augustus 2008

Dag 1

Hey, Hey,

Hier een eerste bericht uit Zweden. Vanmorgen (heel vroeg) zijn alle groepen op hun juiste bestemming afgezet. Het was voor de meesten een zeeeeer korte nacht met maar enkele uren slaap. De kanovaarders hebben zojuist laten weten dat het rond Aby heel de dag zeer slecht weer is geweest en ze een slaapplaats gaan zoeken in een jeugdherberg. De deelnemers van Öland zijn na het verkennen van de camping, het uitladen van de bagage en het krijgen van het eten, begonnen aan een rustiger namiddag met workshops allerhande: hout en glas graveren en batikken. In Markaryd en omgeving heeft het vandaag bij de fietsers heel de dag gemieserd. De deelnemers moeten nog wat aan elkaar wennen, de ene fietst al wat sneller dan de andere, maar dat komt de volgende dagen wel goed. Van hiking nog geen berichtje gekregen. Jef is ondertussen begonnen aan het voorbakken van de hamburgers, curryworsten, flyntasteak en biefstuk. Een plaatselijke visser heeft de ongeloofelijk lekkere gerookte vis al gebracht. De eerste foto's worden vanavond nog op het web geplaatst. Tot morgen en hopelijk is de zon dan al een beetje van de partij. Voor dinsdag voorspellen ze een herfstige dag :-(
foto's: http://picasaweb.google.be/stevenvdt/Zweden2008