woensdag 22 mei 2013

Rellen in Stockholm blijven duren


Relschoppers hebben voor de derde dag op rij in verschillende wijken van de Zweedse hoofdstad Stockholm wagens in brand gestoken en met stenen naar de politie gegooid. Het gaat om de zwaarste sociale onrust in Zweden sinds jaren.
De rellen begonnen nadat de politie maandag een 69-jarige man in de noordelijke voorstad Husby had doodgeschoten. De politie zegt dat ze de man heeft doodgeschoten uit zelfverdediging omdat hij politiemensen had aangevallen met een mes. De protesterende jongeren vinden echter dat de politie te veel geweld heeft gebruikt tegen de man.
Intussen hebben de rellen zich vanuit Husby, waar meer dan 80 procent van de 12.000 inwoners migrant is, verspreid naar andere wijken in de stad. Megafonen, een organisatie die met jongeren in arme wijken werkt, zegt dat bezuinigingen in de dienstverlening, ondergefinancierde scholen en de sluiting van jeugdcentra het ongenoegen hebben aangewakkerd. 8 mannen, tussen de 18 en 22 jaar oud, zouden al gearresteerd zijn.
Het is opmerkelijk dat de zware rellen plaatsvinden in één van de rijkste hoofdsteden van Europa en in een land dat doorgaans wordt geprezen voor sociale rechtvaardigheid. De onrust leidt in Zweden tot een debat over de jeugdwerkloosheid en de toestroom van migranten.
foto: Belga

Geen opmerkingen:

Een reactie posten