woensdag 22 mei 2013


Zweden, het land van Agneta's en Frida's, van Björns en Benny's. En verder? Tja, van het Songfestival zeker? Afgelopen zaterdag richtte heel Europa - behalve uzelf, want u heeft al jaren geleden afgehaakt - zijn muzikale oren naar het Scandinavische land. Mocht de meer dan drie uur durende promoclip u toch overtuigd hebben uw vakantie naar Tenerife in te ruilen voor eentje naar het kille noorden, dan volgen hier een vijftal tips waarmee u beter rekening kunt houden. Want anders zal u de lieflijke Zweden wellicht even tegen u in het harnas kunnen jagen.
"Wie is Astrid Lindgren? Met welke Langkous heeft die iets te maken?"
Dé schrijfster van kinderverhalen onder de schrijvers van kinderverhalen. Met Pippi Langkous gooide Lindgren de moraliteit van altijd flink en braaf te zijn helemaal overboord: Pippi deed stoute dingen, maakte dingen kapot, bracht haar vriendjes in problemen en trok zich niks aan van welke autoriteit dan ook. Haar boeken werden in 90 talen vertaald en de Zweden dragen haar op handen.
Maar pas op, Lindgren is niet de enige beroemdheid waarmee u kunt blunderen. U weet beter ook wie Stieg Larsson is (schrijver van onder meer "The girl with the dragon tattoo", nvdr), wat Ikea doet (betaalbare meubelen verkopen die men zelf in elkaar moet knutselen, nvdr), en dat ABBA uit meer leden bestond dat de blonde Agneta.
"U steekt toch geen kaarsen aan. Straks vliegt uw huis nog in brand."
De winters in Zweden zijn koud, lang en vooral: deprimerend. Een van de oplossingen om er niet helemaal onderdoor te gaan is het lichtgevende element genaamd kaars. Zeker tijdens de uiterst donkere kerstperiode zijn ze een vast decorstuk in iedere huiskamer. Eén toegeving hebben de Zweden, uit veiligheidsoverwegingen, gedaan: geen kaarsen IN de kerstboom. Maar elders laten ze zich helemaal gaan.
En als u dan toch vindt dat het te gevaarlijk is, wel, dan blijft u maar eenzaam en alleen zitten in uw sfeerloos koud hoekje. En hoopt u dan op snel zonlicht, dan kan dat gedurende een lange tijd ijdele hoop blijven.
"Bent u misschien een Noor?"
Tussen de Noren en de Zweden bestaat er al jarenlang een "gezonde rivaliteit" waarbij vooral de Zweden ietwat lacherig neerkijken op de Noren. Dat leverde alvast een massa grappen waaruit die “superioriteit” blijkt, op:
-Waarom rijden Noorse vuilniswagens zo snel? Omdat de chauffeurs schrik hebben dat ze bestolen worden…
-Hoe breng je een Zweedse duikboot het best tot zinken? Door ze een Noorse bemanning te geven…
-Waarom kruipen Noren op de vloer in een supermarkt? Omdat ze op zoek zijn naar de laagste prijzen…
-Waarom neemt een Noor een ladder mee naar de supermarkt? Omdat hij gehoord heeft dat de prijzen zo hoog zijn…
"Bedankt, maar ik drink geen koffie."
Van koffie wordt in Zweden gezegd dat het "de lijm is die de Zweedse maatschappij bij elkaar houdt". Volgens de International Coffee Organisation behoort Zweden immers tot de top van de landen waar deze drank het meest genuttigd wordt. Koffie staat dan ook voor "quality time".
Zo blijken de zogenoemde "Fika dates", waar koffie en zoetigheden centraal staan, de ideale manier te zijn om vrienden te maken of een partner voor het leven te vinden. Dus: zeggen dat je niet van koffie houdt, is even erg als zeggen dat kleine poesjes niet lief zijn. "Bent u wel een mens?"
U wordt bijgevolg aangeraden om of uw mening te herzien en koffie beginnen te drinken, of om op zoek te gaan naar een serieus medisch excuus, of om zwanger te geraken.
"Nummertje trekken? Maar ik heb niet zoveel nodig."
Bij ons misschien al goed ingeburgerd aan de slagerij-afdeling -behalve wanneer het niet druk is en geen mens weet of hij al dan niet een nummertje moet nemen- maar in Zweden wordt het geduldig wachten veel algemener geassocieerd met een cijfertje. Het ticketjessysteem lijkt het "Ik was eerst"-gezeur geleidelijk compleet over te nemen.
Eens u uw nummertje hebt, is het wachten geblazen. Dus geen opmerkingen meer dat u snel thuis moet zijn of uw kinderen nog moet gaan afhalen aan school. Want, aldus een reisblogster, "Zweden zijn de leiders in het aanschuiven en geduld is daarbij onze grootste deugd. Probeer u er nooit tussen te persen."
foto: www.ap.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten