donderdag 27 augustus 2009

We stonden in de Zweedse krant "Ölandsbladet"


Vertaling:

Geen luilekkerdagen voor de schoolgaande jongeren.

Al 25 jaar lang reizen leerlingen en leraars van een Mechelse school ( België ) naar Öland om er een onvergetelijke week te beleven. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat worden er activiteiten georganiseerd om Öland en Zweden te leren kennen.
De reis kent veel succes bij de leerlingen. Vooraf wordt gekozen voor wandelen ( hiking), kano varen, fietsen (biking) of voor Öland waar men zich kan verdiepen in de Ölandse samenleving. Het is geen luilekkerleven voor de leerlingen en de begeleiders die een week op Öland doorbrengen! De dag begint om 7 uur en ongeacht het weer is dit het moment voor een duik in zee (de Kalmarsund ). Daarna volgt het ontbijt, en tegen 08u30 vertrekt de bus voor de daguitstap. Tijdens het jaar bestuderen de leerlingen onderwerpen i.v.m. wetenschappen, literatuur, kunst, aardrijkskunde en geschiedenis over Zweden in het algemeen en over Öland in het bijzonder. Iedere deelnemer maakt een eigen verslag en al de verslagen worden in een boekje gebundeld om later op Öland te gebruiken. Aanvullend worden tijdens het kamp de belevenissen weergegeven in een dagverslag. Zo heeft iedereen, voor de terugreis, zijn eigen werk voor de groep kunnen voorbrengen. Later, na de thuiskomst, wordt er gevraagd een evaluatie te schrijven over de voorbije periode.

Veteranen onder de begeleiders:
Hantson Tarsice en haar man, zijn begeleiders die zich al 25 jaar lang volledig toegewijd inzetten voor dit kamp. ‘ Het is allemaal altijd al fantastisch gegaan, en we zijn altijd zo vriendelijk behandeld geweest. Zowel bij de dokter die we ooit hebben moeten raadplegen, als in de winkels, op de camping en bij de bank. En ook door al de mensen die we hier door de jaren heen hebben leren kennen. Er is nooit een reden geweest om onze reis op een andere plaats te organiseren. Öland is zo comfortabel, het is mooi, en er is zoveel te leren.’

Populaire reis:
In het begin verbleef de Belgische groep op het domein ” Bla Rör”, maar de laatste 6 jaar verblijven ze op een camping in Lundegård. Van daaruit maken ze daguitstappen zowel naar het noorden als naar het zuiden van Öland. Ook rijden ze een dag naar het Glasdistrict en Kalmar. “ De reizen naar Öland zijn elk jaar heel populair bij de scholieren in Mechelen” zegt Steven van der Taelen, die sinds enkele jaren de hoofdverantwoordelijke is. 'De kinderen van sommigen die vroeger meegegaan zijn, nemen nu deel aan de reis.” De leerlingen betalen 350 EUR (ongeveer 3500 SEK), alles inbegrepen, voor verblijf, maaltijden en de activiteiten – huur van de fietsen, kano’s enz.’

Van het Trollenbos tot Lange Jan:
De daguitstappen gaan van het Trollenbos in het noorden tot Eketorp en Lange Jan in het zuiden. De groep wandelt ook met kompas en kaart van Vickleby tot Möckelsmossen. In het midden van de week, wanneer het regende, heeft iedereen deelgenomen aan een fietstocht. Van Lundegård tot aan de oostkant via Skedmosse, naar het zuiden tot Himmelsberga en over kronkelende wegen terug naar Lundegård. Hantson toont één van de boekjes die de leerlingen voor de reis gemaakt hebben. Daarin staan voorbeelden van typische Zweedse gerechten (pytt i panna en sürströmming), gegevens over stenen en fossielen, over Zweedse schrijvers en kunstenaars, over de Zweedse industrie (Volvo), over de Vikingen, het Zweedse volkslied, en nog veel meer.

Bus, Kano, Fiets, en wandelstok:
Naast de 31 leerlingen die hun basiskamp hebben in Lundegård en die elke dag daguitstappen maken met de bus, zijn er 5 jongeren die fietsen tussen Öland en Göteborg. 7 jongeren varen kano op de meren en rivieren in Småland met als vertrekpunt Växjö en 7 jongeren wandelen over verschillende trajecten. Deze hebben lange etappes van het Kalmarpad afgelegd. Nu zijn ze op Öland en voor de laatste dag hebben ze een wandeling van 3 Zweedse mijl (30 km) voor de boeg, tussen verschillende burchten op Öland, startende aan Gråborg om o.a. langs Ismanstorps te passeren en om ergens tegen de avond terug in Lundegård te zijn. Op de laatste avond van het kamp is er tijd voor een uitstap naar Borgholm om naar de wagens te gaan kijken die deelnemen aan de British Car Meet. Daarna is het disco – time.
Op zaterdagochtend worden de chalets gekuist en rond 11u00 start de bus voor de terugreis naar Mechelen, een reis van ongeveer 30 uur. Het jaarlijks avontuur zit er weer op.

Maar Steven van der Taelen heeft al geboekt voor de komende 25 jaar zodat nieuwe leerlingen Öland kunnen komen bestuderen en beleven.

FOTO 1 – De deelnemers aan het jaarlijkse schoolkamp vanuit Mechelen in België hebben hun ochtenddoop gehad, hebben ontbeten, en zijn nu klaar voor de uitdaging van de dag o.a. een wandeling en een bezoek aan deKarlevistenen en Gråborg.

FOTO 2 – Voor de wandeling van de dag tussen Gråborg, Ismanstorp, Skedemosse en terug tot Lundegård voorziet de groep zich van een stevig ontbijt. Van links naar rechts …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten