maandag 31 augustus 2009

Petanque met houten blokken


Zweden Öland: dit spel kon je spelen in het vikingendorp "Eketorp"
Zweden Kano: jullie hebben dit spel gespeeld

donderdag 27 augustus 2009

We stonden in de Zweedse krant "Ölandsbladet"


Vertaling:

Geen luilekkerdagen voor de schoolgaande jongeren.

Al 25 jaar lang reizen leerlingen en leraars van een Mechelse school ( België ) naar Öland om er een onvergetelijke week te beleven. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat worden er activiteiten georganiseerd om Öland en Zweden te leren kennen.
De reis kent veel succes bij de leerlingen. Vooraf wordt gekozen voor wandelen ( hiking), kano varen, fietsen (biking) of voor Öland waar men zich kan verdiepen in de Ölandse samenleving. Het is geen luilekkerleven voor de leerlingen en de begeleiders die een week op Öland doorbrengen! De dag begint om 7 uur en ongeacht het weer is dit het moment voor een duik in zee (de Kalmarsund ). Daarna volgt het ontbijt, en tegen 08u30 vertrekt de bus voor de daguitstap. Tijdens het jaar bestuderen de leerlingen onderwerpen i.v.m. wetenschappen, literatuur, kunst, aardrijkskunde en geschiedenis over Zweden in het algemeen en over Öland in het bijzonder. Iedere deelnemer maakt een eigen verslag en al de verslagen worden in een boekje gebundeld om later op Öland te gebruiken. Aanvullend worden tijdens het kamp de belevenissen weergegeven in een dagverslag. Zo heeft iedereen, voor de terugreis, zijn eigen werk voor de groep kunnen voorbrengen. Later, na de thuiskomst, wordt er gevraagd een evaluatie te schrijven over de voorbije periode.

Veteranen onder de begeleiders:
Hantson Tarsice en haar man, zijn begeleiders die zich al 25 jaar lang volledig toegewijd inzetten voor dit kamp. ‘ Het is allemaal altijd al fantastisch gegaan, en we zijn altijd zo vriendelijk behandeld geweest. Zowel bij de dokter die we ooit hebben moeten raadplegen, als in de winkels, op de camping en bij de bank. En ook door al de mensen die we hier door de jaren heen hebben leren kennen. Er is nooit een reden geweest om onze reis op een andere plaats te organiseren. Öland is zo comfortabel, het is mooi, en er is zoveel te leren.’

Populaire reis:
In het begin verbleef de Belgische groep op het domein ” Bla Rör”, maar de laatste 6 jaar verblijven ze op een camping in Lundegård. Van daaruit maken ze daguitstappen zowel naar het noorden als naar het zuiden van Öland. Ook rijden ze een dag naar het Glasdistrict en Kalmar. “ De reizen naar Öland zijn elk jaar heel populair bij de scholieren in Mechelen” zegt Steven van der Taelen, die sinds enkele jaren de hoofdverantwoordelijke is. 'De kinderen van sommigen die vroeger meegegaan zijn, nemen nu deel aan de reis.” De leerlingen betalen 350 EUR (ongeveer 3500 SEK), alles inbegrepen, voor verblijf, maaltijden en de activiteiten – huur van de fietsen, kano’s enz.’

Van het Trollenbos tot Lange Jan:
De daguitstappen gaan van het Trollenbos in het noorden tot Eketorp en Lange Jan in het zuiden. De groep wandelt ook met kompas en kaart van Vickleby tot Möckelsmossen. In het midden van de week, wanneer het regende, heeft iedereen deelgenomen aan een fietstocht. Van Lundegård tot aan de oostkant via Skedmosse, naar het zuiden tot Himmelsberga en over kronkelende wegen terug naar Lundegård. Hantson toont één van de boekjes die de leerlingen voor de reis gemaakt hebben. Daarin staan voorbeelden van typische Zweedse gerechten (pytt i panna en sürströmming), gegevens over stenen en fossielen, over Zweedse schrijvers en kunstenaars, over de Zweedse industrie (Volvo), over de Vikingen, het Zweedse volkslied, en nog veel meer.

Bus, Kano, Fiets, en wandelstok:
Naast de 31 leerlingen die hun basiskamp hebben in Lundegård en die elke dag daguitstappen maken met de bus, zijn er 5 jongeren die fietsen tussen Öland en Göteborg. 7 jongeren varen kano op de meren en rivieren in Småland met als vertrekpunt Växjö en 7 jongeren wandelen over verschillende trajecten. Deze hebben lange etappes van het Kalmarpad afgelegd. Nu zijn ze op Öland en voor de laatste dag hebben ze een wandeling van 3 Zweedse mijl (30 km) voor de boeg, tussen verschillende burchten op Öland, startende aan Gråborg om o.a. langs Ismanstorps te passeren en om ergens tegen de avond terug in Lundegård te zijn. Op de laatste avond van het kamp is er tijd voor een uitstap naar Borgholm om naar de wagens te gaan kijken die deelnemen aan de British Car Meet. Daarna is het disco – time.
Op zaterdagochtend worden de chalets gekuist en rond 11u00 start de bus voor de terugreis naar Mechelen, een reis van ongeveer 30 uur. Het jaarlijks avontuur zit er weer op.

Maar Steven van der Taelen heeft al geboekt voor de komende 25 jaar zodat nieuwe leerlingen Öland kunnen komen bestuderen en beleven.

FOTO 1 – De deelnemers aan het jaarlijkse schoolkamp vanuit Mechelen in België hebben hun ochtenddoop gehad, hebben ontbeten, en zijn nu klaar voor de uitdaging van de dag o.a. een wandeling en een bezoek aan deKarlevistenen en Gråborg.

FOTO 2 – Voor de wandeling van de dag tussen Gråborg, Ismanstorp, Skedemosse en terug tot Lundegård voorziet de groep zich van een stevig ontbijt. Van links naar rechts …

woensdag 26 augustus 2009

"Unieke Volvo-belevenis" haalt het van milieuzorg

Nederlandse kopers kunnen hun nieuwe Volvo C30 ophalen bij de Volvo-fabriek in Göteborg in Zweden. De vlucht naar Zweden is in de prijs van de wagen inbegrepen, net als een rondleiding door de Torslanda-fabriek. De campagne kreeg de naam "Factory Delivery-actie" mee en is bedoeld om de kopers van een Volvo C30 "de geboorteplaats van veel Volvo's te doen ontdekken". Opmerkelijk is echter dat de C30's die Nederlandse klanten tijdens de campagne in Zweden zullen ophalen, in de Volvo-fabriek in Gent gemaakt worden. De auto's moeten dus eerst naar Zweden worden verscheept. De koper moet dan met de wagen terug naar Nederland rijden, een afstand van gemiddeld 1.000 kilometer. Voor een bedrijf dat milieuzorg als een van haar kernwaarden beschouwt is dat niet echt een milieuvriendelijke campagne.

"We hebben inderdaad gekozen voor een mooie aanbieding, een mooi programma en niet direct voor de meest gewone oplossing", geeft de woordvoerster van Volvo Nederland, Femke Bruggeman, toe. "We zochten naar een zo aantrekkelijk mogelijk aanbod dat gericht was op het kennismaken met de Zweedse cultuur en het Zweedse merk." "In Zweden kunnen we een pakket aanbieden. Met het Volvo Museum, het speciale afleveringscentrum, de Zweedse keuken en de stad Göteborg bieden we een unieke Volvo-belevenis aan. Dat is in Gent niet mogelijk."

dinsdag 25 augustus 2009

100 jaar natuurbescherming in Zweden



In 1909 besloot het Zweedse parlement de eerste natuurparken en de eerste natuurbeschermingsactiviteiten in te richten. Op dat ogenblik ontstond ook de Zweedse natuurbeschermingsvereniging. ( SNF – Svenska Naturskyddföreningen )
(gelezen in "Ölands magazinet")

Het resultaat : vandaag tref je heel wat natuurparken, natuurreservaten, Natuur 2000 parken … en nog vele andere kleinere initiatieven. Jullie waren te gast in Trollskogen en Ottenby. Heb je de naam” naturum” herkend? “Naturum” kan je vergelijken met wat bij ons een “natuur educatie centrum” wordt genoemd (bvb. Pime in Lier).

Koninklijk huwelijk op Öland


Prinses Madeleine en Jonas Bergström in Solliden ( Öland ).
Het Zweedse hof maakte half augustus hun verloving bekend. Het verloofde paar benadrukt dat Öland voor hen zeer belangrijk is. Prinses Madeleine is op 31 augustus 1982 in Stockholm gedoopt met bronwater van Öland. Ze heeft vele vakanties op Öland doorgebracht. Mogelijk trouwen ze in de kerk van Gärdlösa. Het jonge paar is met de koning en de koningin de kerk gaan inspecteren op woensdag 19 augustus.


De deelnemers van Zweden Öland bezochten (normaal) deze kerk tijdens de fietstocht.

dinsdag 18 augustus 2009

reisverslag

Hey Hey, (vanuit Stockholm)

Hopelijk zijn jullie al wat uitgerust van de lange busreis en genieten jullie van het zeer warme weer in België. Graag had ik van jullie allemaal reacties ontvangen over hoe jullie de reis ervaren hebben (mail to: natuurbeleven@live.be). Ik ga die dan allemaal bundelen en jullie bezorgen. Daarna ga ik die ook aan alle deelnemende scholen bezorgen om wat extra publiciteit te maken voor de editie van volgend jaar.

Geniet nog volop van jullie vakantie en tot mails.

Steven

zaterdag 15 augustus 2009

zaterdag 15/085/2009

Zweden Öland: Zonet zijn de broodjes voor het ontbijt en het lunchpakket aangekomen. Binnen een half uur begint de grote schoonmaak van onze chalets. Om 11u00 zouden we moeten vertrekken naar Ikea voor het middageten en daarna is het zover, de terugreis naar België. Tot morgenvroeg.

vrijdag 14 augustus 2009

vrijdag 14/08/2009

Zweden Öland: maquette van het eiland bezocht in het informatiebureau van Öland in Farjestaden. Daarna de Karlevisteen, de oudste en merkwaardigste runesteen, bezocht. Als laatste bezienswaardigheid zijn we naar de ruine van een vikingenfort in Graborg geweest. Daar hebben we een quiz over Zweden gespeeld. Rond 15u00 waren we opnieuw op de camping en was er tijd om voor een laatste keer in de zee gaan te zwemmen. Jef en Frans hebben voor de tweede keer deze week voor een geweldige bbc gezorgd. Afsluitend was er nog een fuif die geëindigd is om 00u00. Om 00u30 werden de laatste lichten gedoofd.

Zweden Biking: Vandaag gefietst naar Halmstad en morgen met de trein naar Malmo.

Zweden Kano: Zijn aangekomen op de plaats waar we zondag vertrokken zijn. Morgenmiddag komt Jef ons nog eens bevoorraden voor de laatste maaltijden.

Zweden Hiking: We hebben vandaag al wandelend (zonder rugzak) enkele vikingenruines bezocht.

donderdag 13 augustus 2009

donderdag 13/08/2009

Zweden Öland: Vandaag zijn we naar het vasteland gereden. In Orrefors en Målerås werd er door 2 aparte groepen een glasfabriek en bijhorende shop bezocht. In Orrefors kregen we ook een video te zien waarin alles haarfijn wordt uitgelegd van grondstof tot glasblazen en de verschillende technieken om het glas te bewerken. Daarna zijn we verder gereden naar het elandenpark. Na de lunch hebben we een 1,3km pad bewandeld dat rond het park loopt. We hebben 2 elanden van zeer nabij kunnen zien. Vervolgens trokken we naar Kalmar waar we 2,5u vrij konden rondlopen en winkelen. Er barstte een wolkbreuk los, maar dat vonden we nu eens helemaal niet erg. De avond werd afgesloten met een avondmaal in het restaurant van Ikea. We werden getrakteerd op "köttbular" (letterlijk "vleesballen").

Zweden Biking: DEEL 1 (15u00) -> We zijn vanmorgen van de regen wakker geworden. Soms regen, soms bewolkt, soms zon. Net ergens binnen gaan eten want het regent nu heel hard. We moeten nu nog 40km tot aan de camping in Bolsme. DEEL 2 (18u00) -> Aangekomen in Bolsme. Heel veel regen. Toch tent opzetten. We gaan wel op restaurant want alles is nat, nat, nat. Hopelijk morgen wel mooi weer.

Zweden Kano:

Zweden Hiking: Vanmiddag werden we getrakteerd op spagetti (aangeleverd vanuit Öland). Vervolgens hebben we de bus genomen naar Kalmar waar we samen met de deelnemers van Zweden Öland de namiddag hebben doorgebracht. We zijn samen met hen bij Ikea gaan eten en naar de camping in Öland gereden.

woensdag 12/08/2009

Zweden Öland: De dag is gestart met een wandeling (op kompas) door de Stora Alvaret. Vervolgens hebben we de vikingen in ons los gelaten met een bezoek aan Eketorp (een heropgebouwd vikingendorp). De laatste halte van de dag was het vogelringstation van Ottenby met de klim op Lange Jan (de vuurtoren). Vanavond krijgen we pizza en daarna vroeg naar bed want morgen moeten we er vroeg uit voor een lange rit naar Örefors op het vaste land.

Zweden Kano: DEEL 1 -> Vertrokken vanuit Virserum richting Rottne en weeral een zware rit. Veel bergen op en af; dus veel hoogtemeters vandaag; het weer is bewolkt maar ideaal om te fietsen. DEEL 2 -> Het was vandaag een leuke rit. Goed aangekomen in Rottne. Het regent, maar we zien de zon door de wolken. Tenten opzetten en dan inkopen doen voor de bbc. Op tijd gaan slapen want morgen een rit van bijna 100km voor de boeg.

Zweden Kano: Alles OK met de kanovaarders. De Orkensee is voor watjes.In Ovasjön een zware storm gehad maar pret alom.

Zweden Hiking: Bij het eerste licht om 5u zijn we uit het bos vertrokken. Om 7u waren we aan de camping in Bergkvara aan de haven. Om 8u stonden de tenten op en is iedereen als een blok in slaap gevallen. De anciens zijn nog OK; de groentjes hebben het zwaar. We hebben uitgebreide inkopen gedaan wat volgend menu oplevert: erwtjes en worteltjes, rijst en flyntastaek gebakken op een wegwerpbarbecue. Voor morgen vroeg hebben we spek met met eieren. We vertrekken daarna naar Kalmar en vervoegen de groep van Zweden Öland.

dinsdag 11 augustus 2009

dinsdag 11/08/2009

Zweden Öland: We hebben het inderdaad niet droog kunnen houden. Het heeft zo goed als onophoudelijk geregend tussen 09u30 en 14u00. Iedereen, zelfs die met een regenjas, waren doornat. Meer regen dan moed in de schoenen. Vanaf 14u00 klaarde het weer helemaal uit en hebben we nog in de zee kunnen zwemmen. Op het menu stond pasta bolognaise. Nu worden de chalets gecontroleerd op netheid en orde. Sommigen hebben heel wat werk.

Zweden Biking: Na een natte start zijn wel droog aangekomen in Virserum. Het was een lastige rit van meer dan 80km met heel wat bergop. We zitten nu nog een het meer en vanavond eten we pizza.

Zweden Kano:

Zweden Hiking: Alles OK. Hebben in Soderakra pizza gegeten. Vandaag veel buien. Net nachtdropping gedaan. Zijn in het bos, aan de zee net voorbij Pabonas. Zijn op een publieke rustplaats met shelter. Gaan kampvuur brandende houden de hele nacht en geen tenten zetten. De sfeer is optimaal

link satelliet weerbeeld

neerslag verwacht

Hopelijk valt het mee, maar er wordt neerslag verwacht!

maandag 10 augustus 2009

maandag 11/08/2009

Zweden Öland: Vandaag hebben we het noorden van het eiland verkend. We zijn gestart met een wandeling door "Trolskogen" (Trollenbos). Naast fauna en flora vinden we er ook nog restanten uit het verre verleden. Na de lunch hebben we samen blauwe en rode bessen geplukt (Jef heeft van de blauwe al lekkere confituur gemaakt). Bij de volgende stop bezochten we de unieke falaisekust in Byrum. De buschauffeur beslist dan om de volgende halte te bereiken via de Ölandssleden. Op enkele nauwe stukken na een zeer mooie en avontuurlijke rit. We bekijken ook nog een buiten gebruik genomen polijst-windmolen. De jongens testen hun spieren aan de overzijde met het voortduwen van een polijstmolen waarbij vroeger paarden werden ingezet.

Zweden Biking: Vandaag leuke boottocht gemaakt van Boda naar Oskarshan. Niet veel gefietst, maar wel de stad bezocht. De tent staat aan het strand. Heel leuk en mooi uitzicht. In de namiddag was het bewolkt. Vanavond vroeg gaan slapen want morgen is het een lange rit.

Zweden Kano: We verblijven vanavond op een "*****" camping op een onbewoond eiland ter hoogte van Ramkvilla. Op het menu staan onze vers gevangen rivierkreeftjes.

Zweden Hiking: Vandaag geen druppel regen. We zijn aangekomen in Ekenas en hebben ongeveer 22km gestapt. We zijn wel allemaal moe. We staan opnieuw aan het strand (allemansrecht -> vrij, gratis kamperen). Op het menu staan balletjes met rijst.

link foto's

ochtendzwemmen

Vanochtend om 7u00 zijn we met 16 meisjes en jongens gaan zwemmen in de zee. De temperatuur van het zeewater bedroeg 20°C. Na een kwartiertje had iedereen kippenvel en werd er een warme douche genomen.

zondag 9 augustus 2009

zondag 09/08/2009

Zweden Biking: Onze eerste dag zit er op. We zijn op het strand van Boda en daarna eten. Alles is goed verlopen. Morgen moeten we vroeg op staan, want we moeten de boot naar het vaste land halen om 10u30.

Zweden Kano: We hebben goed gevaren en keigoed gegeten. Het is een tof groepke. We zitten nu aan het kampvuur.

Zweden Hiking: Na inkopen te hebben gedaan zijn we naar het slot van Kalmar gegaan. Daar hebben we aangepikt op de Kalmarsundsleden. Deze trail loopt parallel met de kust naar het zuiden richting Torsås. We zijn nu een eind opgeschoten door onder meer gebruik makend van oude spoorlijnen die nu fiets- en wandelparadijzen zijn. We zijn nu in Hossmo. We slapen op 2m van de zee en volledig in alle vrijheid. Op het menu staat wokgroentjes met zalmmoten. Het was al een zalige dag met een fijne groep.

Zweden Öland: beelden zeggen meer dan woorden.

link foto's

Zweden Hiking - Biking en Öland aangekomen

Alle deelnemers zijn ondertussen aangekomen. Van de deelnemers van Zweden Öland kunnen we al enkele foto's tonen.

link foto's

Zweden kano aangekomen!!!

Om 9u15 zijn de deelnemers van Zweden Kano aangekomen.

zaterdag 8 augustus 2009

Hey, Hey vanuit Zweden

Ik wens alle deelnemers die van namiddag in Mechelen naar Zweden vertrekken een goede reis. De zon schijnt hier volop. Tot morgen!

Steven

woensdag 5 augustus 2009

zaterdag 1 augustus 2009

laatste afspraken voor "Zweden biking"

Graag nog een paar laatste afspraken, specifiek voor het biking kamp.

NIET VERGETEN:

· Helm
· Schuursponsje (voor de afwas)
· Twee keukenhanddoeken
· Bestek
· Gamel of plastiek bord
· Drinkbeker
· Drinkbus
· Anti-muggenmelk

Voor de rest niet te veel meenemen… maar wel jullie goed humeur! We zien elkaar op Öland op zondag 9 augustus.

Groetjes, Patricia