woensdag 10 augustus 2011

Woensdag 10-08-2011: dag 5

Vecka: Måndag, Tisdag, Onsdag, Torsdag, Fredag, Lördag, Söndag

Kano: De koninginnenrit of – vaart. Eerst de Orkensee oversteken, dan even wandelen om wat later een veredelde brede beek op te varen: kinderspel. Deze route was nieuw voor ons: aangezien de beek aan een turbine voor elektriciteit lag, zat er serieus wat stroming op. Ruzie met een brug en boom zorgden ervoor dat er 2 boten omkantelden. Vanwege de hevige stroom moesten we een heel stuk doorvaren vooraleer er droge kleren konden aangetrokken worden. We hadden toen ook af te rekenen met een enorme stortbui en stormwind op het meer. Na een stevig middagmaal waren we klaar om Novasjon over te steken. De wind stond heel strak (5 beaufort), de golven waren heel hoog en de regen hield niet op. 3 boten hebben de overkant bereikt. 4 boten zijn teruggekeerd wegens teveel tegenkanting van het meer. De kans op omslaan was er groot en aangezien de meren in Zweden heel uitgestrekt zijn, is het afgeraden om midden in het meer om te slaan. Een deel van de groep is verder gevaren, de rest is via de weg tot in Rottne gestapt. Rottne: iets groter dan Ramkvilla met supermarkt en pizzeria. Gedurende de hele week zijn we ongeveer 1 uur onder dak (in de supermarkt en in de pizzeria) geweest en dat was hier. Voor de rest waren we altijd buiten.

Biking: Hier nog een berichtje van de tweewielers: De twee vorige ritten zijn goed verlopen, alleen spijtig dat we regelmatig buien hebben en dat het vandaag heel koud was. We kunnen momenteel geen tenten opzetten want het is te nat. Het is een toffe groep en ze vinden het eten zeer lekker.

Oland: Vandaag trekken we naar het zuiden. We beginnen met een kompastocht door de Stora Alvaret, dit is een steppegebied die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat en dus moet bewaard worden. Tegen 13.00h is iedereen in Möckelmosen en kunnen we lunchen. Om 14.00h vertrekken we naar Eketorp. Hier is een viking dorp gereconstrueerd. We hebben hier met de hikers afgesproken. We kunnen er broodjes bakken, hoefijzergooien, boogschieten en kussengevechten houden. Allemaal superleuk!!! Als laatste activiteit trekken we naar Ottenby, het zuidelijkste punt van het eiland. Sommigen beklimmen de 41m hoge vuurtoren "Lange Jan"; anderen bezoeken het "Naturum", het natuureducatiecentrum voor de lokale fauna en flora.

Hiking: Tuut,tuut zegt de wekker om 7u. Om 8u30 zijn we op weg naar Eketorp. Na 3u45 en 18km onder de zolen was het wachten op de bus met de toeristen van Oland. Bezoek aan de burcht en dan door het natuurreservaat naar het zuidelijkste deel van het eiland. Na een busrit van meer dan een uur zijn we aangekomen op het basiskamp. Tenten opgezet en na 3 dagen nog eens kunnen douchen: heerlijk! Deze avond werd afgesloten met een BBQ. Nu is het bedtijd en morgen vroeg zijn we weer weg voor 22,5km. Onze foto's zijn toegevoegd!!!

Foto's: klik hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten