dinsdag 30 augustus 2011

IKEA geeft 62 miljoen dollar aan Oost-Afrika




De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties meldt dat de IKEA Foundation 62 miljoen dollar schenkt voor hulp aan de vluchtelingen in Dadaab, in Kenia. Het is de grootste privéschenking die de VN-vluchtelingenorganisatie ooit heeft ontvangen in haar 60-jarige bestaan. De schenking wordt gespreid over 3 jaar en kan 120.000 mensen helpen overleven. Dat is zowat een vierde van het aantal vluchtelingen in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. In Dadaab verblijven vooral Somalische vluchtelingen die op de vlucht zijn voor geweld, droogte en honger. "Dit humanitaire gebaar van de IKEA Foundation komt op een kritiek moment", zegt António Guterres, Hoog Commissaris van de VN voor de Vluchtelingen. "De crisis in de Hoorn van Afrika verergert nog steeds, en wekelijks ontvluchten duizenden mensen Somalië. Wij zijn heel dankbaar voor dit initiatief. Hulp zoals deze is broodnodig." "Dit initiatief is een aanzienlijke maar natuurlijke uitbreiding van het aloude engagement van de IKEA Foundation om een beter dagelijks leven mogelijk te maken voor kinderen in nood en hun families in ontwikkelingslanden", zegt Per Heggenes van de IKEA Foundation. Het lijdt geen twijfel dat het nieuws goede reclame is voor meubelgigant IKEA, die onlangs nog negatief in het nieuws kwam toen bleek dat oprichter Ingvar Kamprad in zijn jeugd nauwere banden met de nazi's zou hebben gehad dan hij had toegegeven. Ook het feit dat IKEA vaak producten laat vervaardigen in lageloonlanden als Thailand, Bangladesh en India was al vaker een bron van kritiek.

bron: www.deredactie.be

woensdag 17 augustus 2011

Zweedse kroonprinses Victoria verwacht eerste kind


De Zweedse kroonprinses Victoria (Stockholm, 14 juli 1977, prinses van Zweden, Hertogin van Västergötland) en haar echtgenoot Daniel Westling (Örebro, 15 september 1973, prins van Zweden, Hertog van Västergötland) verwachten hun eerste kind. Dat heeft het Zweedse hof bekendgemaakt. De 34-jarige Victoria zal naar verwachting in maart volgend jaar bevallen.

"De kroonprinses is zwanger en zal naar verwachting bevallen in maart. De hele koninklijke familie is verheugd en met de prinses gaat alles goed", verklaarde Annika Sönnerberg, de woordvoerster van het hof.

Prinses Victoria is de oudste dochter van koning Carl Gustaf en koningin Silvia. In juni vorig jaar trouwde ze met de 37-jarige fitnesseigenaar Daniel Westling. Het huwelijk was een van de grootste evenementen die ooit georganiseerd werden in de Zweedse hoofdstad Stockholm.

bron: www.deredactie.be

zondag 14 augustus 2011

Zondag 14-08-2011: dag 9

De bus komt zoals voorzien aan rond 08.00u te Mechelen. Het is nu echt gedaan, jammer hé!

Ik wil alle deelnemers en begeleiders bedanken voor hun deelname aan Zweden 2011.

Heb je een leuke week gehad, vertel het dan verder en hopelijk kom je volgend jaar met je klasgenoten en/of vrienden van je school opnieuw mee naar Zweden Oland, Kano, Biking of Hiking.

Tack så mycket

Steven

zaterdag 13 augustus 2011

Zaterdag 13-08-2011: dag 8

Alle kampen bereiden zich voor op de terugkeer naar België.

Om 11.00 verlaten de Olanders en de hikers camping Lundegard, waarna ze in de Ikea van Kalmar noch een laatste keer lunchen op Zweedse bodem. Nadien worden in åby de kanovaarders opgepikt en om 17.45u pikken ze de bikers op aan de boot in Helsingborg.

Momenteel (22.00u) hebben ze de 2de ferry verlaten en zijn ze op Duitse bodem.

Vrijdag 12-08-2011: dag 7

Kano: De laatste dag: rustig uitslapen, alles inpakken, nog een laatste keer rondkijken en dan inschepen om tegen de wind in tot een natuurreservaat te varen. Het was niet eenvoudig om hier aan te leggen. Na een korte wandeling werd er voor de laatste keer het sop gekozen. Rond 4 uur zijn we dan geland op het beginpunt van onze kanotocht: nl. de camping van Aby. Iedereen was blij dat we er waren. Het was heel goed geweest en iedereen heeft zonder kleerscheuren de tocht overleefd. Zoals elke avond hebben we weer heel lekker gegeten en konden we rond het kampvuur nog een laatste maal verbroederen en verzusteren. "Zweden 2011 kano" was heel fijn en intens: het weer heeft ons een beetje parten gespeeld zonder echt vervelend te zijn. Het viel wel op dat de meren onrustiger waren dan vorig jaar en dat de wind het ons niet altijd gemakkelijk maakte. Iedereen heeft zijn beste beentje (of moeten we zeggen “armpje”) voorgezet en er zo toe bijgedragen dat dit een editie is geworden die niet snel zal vergeten worden.

Oland: De dag zou een half uurtje later beginnen dan normaal: pas om 08.30 wordt iedereen aan het ontbijt verwacht, maar de meesten zitten al in een vast ritme en staan om 08.00 op de broodjes te wachten. Vandaag doen we het rustig aan en bezoeken we eerst de ruines van de kapel van Saint Knut en de vikingburcht van Graborg. Beide waren van groot belang rond 1000 AD. Vervolgens rijden we naar Färjestaden en maken we de jaarlijkse groepsfoto's aan de Karlevisteen, dit is een gedenksteen voor de heldhaftige Deense viking Sibbe De Goede. Als laatste bezoeken we het toeristenbureau waar heel de week overlopen wordt m.b.v. een maquette van het eiland, waarna we lunchen aan het strand met een prachtig uitzicht op de "Olandsbron". We besluiten iedereen nog wat vrije tijd te gunnen in Borgholm zodat we om 15.30u aankomen op de camping. Er wordt al wat ingepakt, gepoetst, het avondeten en de fuif voorbereid. Om 19.30u warmen we op met een verkorte versie van het Swingpaleis en een uurtje later zet iedereen zijn beste beentje voor. Om 00.45 wordt de stekker er definitief uitgetrokken. Voor sommigen wordt het een korte nacht.

Biking: Hebben een bijna droge laatste dag gehad en vertoeven in Helsingborg.

Hiking: Om 7u30 wordt iedereen rustig wakker gemaakt met het ochtendlied. Het ontbijt is ietwat vreemd (pistolet met curryworst). De tenten worden ingepakt en weg zijn wij voor de laatste kilometers. Kort na de middag komen we aan in de ICA winkel in Köpingsvik en laten we ons eens goed gaan (muffins, chocolade, snoep, chips). Rond 14u30 bereiken we het basiskamp "Lundegard". Na het opstellen van de tenten, voor de laatste keer, gaan we zwemmen en blijven we daarna lang onder de douche staan. Na een gezellige BBQ, samen met de Ölanders, is het tijd voor “Het Swingpaleis” en de “Fuif”. De after party in onze tent duurde nog tot in de vroege uurtjes.


Foto's: klik hier

donderdag 11 augustus 2011

Donderdag 11-08-2011: dag 6

Idag besöker vi Kalmar, en stad full av kontraster!!!
Det var trevligt att promenera genom gatorna och att vandra runt i Gamla Stan och Kvarnholmen. Vi har ätit i en riktig Svensk Ikea-affär, en bra upplevelse!

Kano: Iedereen was moe na de vorige dag. Dat vertaalde zich in het uitslapen tot ongeveer 8u30. Het meer lag onmiddellijk aan onze kampplaats zodat we snel te water waren. Na de oversteek leidde een korte wandeling ons naar het volgende meer. Het vrij lange traject tot aan de ruïne werd bekroond met een taartje en een frisdrank. Er waren wel 20 mensen op het terras. Dat leek een geweldige mensenmassa, na een week vooral water en bomen gezien te hebben. In de namiddag zijn we dan doorgevaren tot aan Miami Beach. Prachtige plek, voorzien van het nodige “comfort” en de mogelijkheid om een serieus kampvuur te maken. Creatief zijn in de keuken: we hebben het klaargespeeld. Spirelli met pesto en appelmoes en Zweedse ballekes – een absolute aanrader!!! Er stond heel veel wind, wat het rond het kampvuur vrij rokerig maakte. Toch hebben we een hele gezellige avond beleefd, met enkele griezelige verhalen als afsluiter.

Oland: Gisterenavond lag iedereen al om 23.00u in zijn bed en waren de lichten gedoofd. De vermoeidheid begint ook bij de kinderen door te wegen. Vanmorgen waren er veel kleine oogjes. Om 08.30u vertrekt de bus al richting Orrefors en na een rit van bijna 1.5 uur komen we aan bij Jens Leek, de glasgraveerder. Voor 40 SEK kunnen de deelnemers maximum 3 woorden laten graveren in een wijn of champagneglas. Een half uur later zijn we al onderweg naar de glasfabriek in Kosta, waar we andere jaren Orrefors bezoeken. Het was echt de moeite waard! We lunchen er en vertrekken daarna naar Grönåsen Elandenpark. Hier worden elanden in semi-gevangenschap gehouden. Dit jaar hadden we veel succes: we hebben er acht gezien. Er werden nog wat souvenirs gekocht en hop, we zaten alweer in de bus op weg naar Kalmar. De meisjes kunnen er naar hartenlust shoppen. Al snel is het 17.30u en krijgen we honger, de oplossing is: IKEA. Met ons 35 schuiven we aan en kiezen voor köttbullar, kip of zalm. Er wacht ons nadien nog een rit van een uur naar de camping. Momenteel spelen we een estafette-avondspel. We sluiten de avond af met Jef zijn pannenkoeken met zelf bereide Zweedse-bessenkonfituur.

Hiking: OMG, wat een off-day. De vermoeidheid (lees:weeral een bijna slapeloze nacht na hevige wind) en enkele kwaaltjes (lees: blaren) zorgen ervoor dat we moeilijk uit de startblokken geraken. De begeleiding beslist om het parcours voor vandaag en vrijdag volledig aan te passen en het aantal kilometers te verminderen van +/- 22km naar +/-17km. Eens het middaguur voorbij geraakt iedereen terug in zijn ritme en kan de snelheid weer een beetje naar omhoog. Vanuit Köpingsvik trekken we opnieuw naar de oost kust. Na 5uur stappen stellen we onze tenten op aan een gezellig strandje (Melösaviken) en gaan de jongens de zee in. ’s Avonds staat er de rest van de BBQ van woensdag op het menu. Na de maaltijd gaan we hout sprokkelen en bouwen we een groot kampvuur. Gezien de grote hoeveelheid hout, blijven we gezellig lang zitten en amuseren we ons door het zingen van liedjes en het tappen van moppen (er waren er goeie bij). We genieten ten volle en beseffen dat morgen de laatste stapdag eraan komt.


Foto's: klik hier

woensdag 10 augustus 2011

Woensdag 10-08-2011: dag 5

Vecka: Måndag, Tisdag, Onsdag, Torsdag, Fredag, Lördag, Söndag

Kano: De koninginnenrit of – vaart. Eerst de Orkensee oversteken, dan even wandelen om wat later een veredelde brede beek op te varen: kinderspel. Deze route was nieuw voor ons: aangezien de beek aan een turbine voor elektriciteit lag, zat er serieus wat stroming op. Ruzie met een brug en boom zorgden ervoor dat er 2 boten omkantelden. Vanwege de hevige stroom moesten we een heel stuk doorvaren vooraleer er droge kleren konden aangetrokken worden. We hadden toen ook af te rekenen met een enorme stortbui en stormwind op het meer. Na een stevig middagmaal waren we klaar om Novasjon over te steken. De wind stond heel strak (5 beaufort), de golven waren heel hoog en de regen hield niet op. 3 boten hebben de overkant bereikt. 4 boten zijn teruggekeerd wegens teveel tegenkanting van het meer. De kans op omslaan was er groot en aangezien de meren in Zweden heel uitgestrekt zijn, is het afgeraden om midden in het meer om te slaan. Een deel van de groep is verder gevaren, de rest is via de weg tot in Rottne gestapt. Rottne: iets groter dan Ramkvilla met supermarkt en pizzeria. Gedurende de hele week zijn we ongeveer 1 uur onder dak (in de supermarkt en in de pizzeria) geweest en dat was hier. Voor de rest waren we altijd buiten.

Biking: Hier nog een berichtje van de tweewielers: De twee vorige ritten zijn goed verlopen, alleen spijtig dat we regelmatig buien hebben en dat het vandaag heel koud was. We kunnen momenteel geen tenten opzetten want het is te nat. Het is een toffe groep en ze vinden het eten zeer lekker.

Oland: Vandaag trekken we naar het zuiden. We beginnen met een kompastocht door de Stora Alvaret, dit is een steppegebied die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat en dus moet bewaard worden. Tegen 13.00h is iedereen in Möckelmosen en kunnen we lunchen. Om 14.00h vertrekken we naar Eketorp. Hier is een viking dorp gereconstrueerd. We hebben hier met de hikers afgesproken. We kunnen er broodjes bakken, hoefijzergooien, boogschieten en kussengevechten houden. Allemaal superleuk!!! Als laatste activiteit trekken we naar Ottenby, het zuidelijkste punt van het eiland. Sommigen beklimmen de 41m hoge vuurtoren "Lange Jan"; anderen bezoeken het "Naturum", het natuureducatiecentrum voor de lokale fauna en flora.

Hiking: Tuut,tuut zegt de wekker om 7u. Om 8u30 zijn we op weg naar Eketorp. Na 3u45 en 18km onder de zolen was het wachten op de bus met de toeristen van Oland. Bezoek aan de burcht en dan door het natuurreservaat naar het zuidelijkste deel van het eiland. Na een busrit van meer dan een uur zijn we aangekomen op het basiskamp. Tenten opgezet en na 3 dagen nog eens kunnen douchen: heerlijk! Deze avond werd afgesloten met een BBQ. Nu is het bedtijd en morgen vroeg zijn we weer weg voor 22,5km. Onze foto's zijn toegevoegd!!!

Foto's: klik hier

dinsdag 9 augustus 2011

Dinsdag 09-08-2011: dag 4

Svenskt smörgåsbord: sill (haring), ägg (eieren), smör (boter), bröd (brood), ost (kaas), omelett (omelet), köttbullar (vleesballetjes) och (en) potatis (aardappelen). Smaklig måltid!

Kano: Gelukkig regende het niet meer zoals ’s nachts en konden we vrij droog inpakken. Vandaag zou het een korte vaardag zijn, met een onvergetelijk verblijf op het eiland Bergo. Gelukkig hadden we de beschikking over een kleine zaag. Het eiland wordt namelijk door heel veel kanovaarders bezocht en hout om een kampvuur te maken, ligt er niet voor het oprapen. De enige oplossing is dan een omgevallen boom te pluimen. “Dolce far niente” en genieten was de boodschap die namiddag. Het weer was heel aangenaam, zodat ook zwemmen op het programma stond.

Oland: Vanmorgen was het even stressen: de bakker gaat pas open om 08.00h en om 08.20h moesten we al richting lijnbus vertrekken die ons om 08.50h zou oppikken aan de hoofdweg om de hele groep af te zetten aan de fietsenverhuur in Borgholm. Het duurt een tijdje voor iedereen een afgestelde fiets heeft en dan vertrekken de groepjes van 4 voor een tocht van ongeveer 60km met hier en daar wat opdrachten. Tot 14.00h blijft het droog en dan krijgen we af en toe wat druppels en een enkele bui. Bij aankomst in Borgholm is iedereen al weer droog. Er werden tegen 17u15 pizza's besteld en die werden snel verorberd in het parkje aan de haven. Opnieuw de lijnbus in naar Kôpingsvik waar we onze spieren kunnen ontspannen tijdens een warme douche en een bezoekje aan de sauna. Vanavond spelen we "Wie ben ik".

Hiking: We hebben de tenten droog afgebroken, maar het regende al snel opnieuw. Gelukkig stond op de camping een stuga los en hebben we binnen kunnen ontbijten (noedels). Nadien weer op pad voor 20km. We volgen een oude spoorweg langs de oostkust richting zuiden. Door de miserige regen stappen we iets langzamer dan verwacht en beslissen we om 16.00h om autostop te doen naar Degerhamn. Daar aangekomen vinden we een idyllisch plaatsje aan de zee. We zetten er onze tenten op, koken spireelies met tomatensaus en makreel. We genieten nadien van een prachtige zonsondergang. We sluiten af met Frank Deboosere: tot morgen voor meer weer.

Foto's: klik hier

maandag 8 augustus 2011

Maandag 08-08-2011: dag 3

Vi ar fran Belgien. Pa besök i Sverige vill jag gärna tala svenska.

Kano: Het versgebakken brood was lekker en vrij snel waren alle boten ingeladen, zodat wij onze tocht verder konden zetten. Na een korte tocht op het water, kwam onze eerste wandeling er aan. Zorgen dat de wielen mooi onder het midden van de kano stonden, was van zeer groot belang. Goed bevestigd was het “ a walk in the park”. Anders was het serieus zwoegen. Het middagmaal nuttigden we aan Terasjon, 1 van de mooiste en rustigste meren tijdens onze tocht. De weergoden waren ons even niet goedgezind: gedurende een kwartier regende het …… . Daarna konden we zonder al te veel problemen en droog onze tocht verder zetten. De tweede avond hebben we doorgebracht op de camping van Ramkvilla – ons eerste contact met de bewoonde wereld. In Ramkvilla konden we namelijk wat proviand inslaan. De plaatselijke voetbalploeg was aan het trainen, maar vond het blijkbaar niet nodig om de ballen die over het net vlogen, te gaan halen. Zo konden wij wat voetballen. Hevige regen dwong ons echter vroeg – zo rond half 10 – in de tent te kruipen.

Biking: Vandaag een mooie en leuke rit gehad (Hovmantorp naar Torne) ... en ja de regen was ook weer van de partij. Vandaag zetten we wel de tenten op en huren we een stuga om alle kledij droog te krijgen. Vanavond is het bbq met hamburgers en verse groenten. Vandaag was de laatste korte rit, vanaf morgen gaan we voor minstens 80 km.

Oland: Vanmorgen bij het opstaan, scheen de zon (joepie) en die is niet meer verdwenen. Lekker pistolets en kaasbroodjes, warme koffie en thee, konfituur en choco stonden op de ontbijttafel. Om 9u10 vertrok de bus naar het noorden van het eiland. De eerste activiteit was een wandeling in Trolskogen (Trollenbos). Wat fauna en flora, wat geschiedenis, wat aardrijkskunde; het kwam allemaal aan bod. Na de lunch werden er rode en blauwe bessen geplukt die 's avonds door Jef omgetoverd werden in lekkere bessenstroop voor bij het dessert. Vervolgens werden we afgezet in Byrum waar er een mooie falaisekust te zien is. Het zachte kalkgesteente is door de kracht van het water verdwenen en zo blijven er enkel zuilen van hard kalkgesteente over.
De laatste stopplaats was Jordham; daar staat een kalksteengroeve waar we zelf de Olandse kalksteen konden pollijsten. Tussen het afval van de fabriek zijn we dan op zoek gegaan naar fossielen. We vonden er zowel Orthoceras als trilobiet. Aangekomen op de camping hebben we een frisse duik genomen in de zee. Daarna was het etenstijd en had Jef gezorgd voor vol-au-vent met krielpatatjes. Als dessert kregen we chocolade- en vanillepudding met de zelfbereide bessenstroop. Als afsluiter werd het Ronny-spel gespeeld. Net op tijd gedaan want er brak een geweldig onweer los (is nog steeds bezig).

Hiking: Na een goede nachtrust hebben we de dag begonnen met een frisse duik in de vuile stinkende zee. Dus toch maar een douchke nemen ook. Lekker ontbijt en dan weg . Er werd beslist om vandaag off-road te stappen. Onze belevenissen hoor je later wel. Om 20u30 tenten opgezet en dan onweer. Tot morgen.

Foto's: klik hier

zondag 7 augustus 2011

Zondag 07-08-2011: dag 2

Hej, hur mar du? Tack bra! Svenska är inte lätt.

Kano: Alsof de meren nog moesten gevuld worden, zo hard regende het toen we – 3 begeleiders en 11 deelnemers – onze bagage uit de bus haalden om onze kanotocht te kunnen beginnen. De hamvraag was: “ Zouden we wel onmiddellijk vertrekken of eerder wat wachten op betere weersomstandigheden?” We verkozen het tweede en uiteindelijk bleek dit ook de goeie keuze. Rond de middag zijn we te water gegaan. Het kanovaren bleek heel goed te gaan. Zonder al te nat te worden, besloten we de eerste nacht door te brengen op 1 van de vele natuurcampings die Zweden rijk is; het principe is heel eenvoudig – een houten shelter, een kampvuurplaats , 2 toiletten (gat in plank), vers afgemaaide gazon en een plaats om de kano’s vrij comfortabel vast te leggen. Iedereen kreeg een taak en binnen de kortste keren waren we met z’n allen aan het eten. Het kampvuur en de gitaar en zang van Bert zorgde voor de nodige sfeer. Er stonden ook nog 2 Duitsers en 2 Zwitsers op die camping. Zij hebben zich bij ons aangesloten rond het kampvuur en waagden zich zelfs aan een rondje brood bakken.

Biking: Vandaag eerste rit constant in de regen gereden. We logeren in een stuga (chalet) want tenten opzetten in dit weer is niet te doen. Vanavond maken we spagetti. Hopelijk hebben we morgen beter weer.

Hiking: We zijn goed vertrokken om 11u15 na eerst inkopen te hebben gedaan. Na 18km gestapt te hebben in regen en droog weer hebben we om 18u15 autostop gedaan en zijn we door een sympathieke dame met een Volvo V70 naar het volgende dorp gebracht. We camperen nu aan de zee. Morgen gaan we eerst zwemmen en dan de volgende tocht aanvangen. Tot morgen voor meer.

Oland: Op de Olandsbron lachte de zon ons nog schelms toe, om even later achter dikke regenwolken te verdwijnen. Het ontvangstcomité had het graag anders gezien, maar het uitpakken werd uitgesteld tot de ergste buien over waren. De namiddagactiviteiten (skoebidoe, macramé, batikken, glas- en houtgraveren) pepten niet alleen ons moreel op, maar het hield ook op met regenen, zodat we 's avonds toch konden genieten van de voorziene en heerlijke bbq.

Foto's: klik hier

zaterdag 6 augustus 2011

Zaterdag 06-08-2011: dag 1

Vandaag zijn om 14.00 stipt 42 deelnemers en hun begeleiders vertrokken naar 4 kampen in Zweden. De kanovaarders vertrekken in Aby (Vaxjo) voor een hele week waterplezier. De bikers rijden de volgende dagen van Orrefors naar Helsingborg. De jongsten verblijven in Köpingsvik op camping Lundegard en verkennen per bus Oland. De hikers doen te voet hetzelfde, gepakt en gezakt met rugzak en tent.

Foto's: klik hier

dinsdag 2 augustus 2011

Oslo rouwt


Wij hebben afgelopen weekend zelf kunnen vaststellen dat Oslo nog steeds in shock verkeert na het onbegrijpelijke drama in de regeringswijk en op Utoya. In en rond fonteinen, standbeelden en hekken liggen nog steeds duizenden en duizenden bloemen. Mensen komen er na een week nog steeds bijleggen.

Ook in Zweden wordt gerouwd. Rond het vredesbeeld in Karlstad, waar in 1905 over de ontbinding van de Unie tussen Noorwegen en Zweden werd onderhandeld, ligt het ondertussen vol met bloemen.